07-11-2011

BAARN - Op de bank blijven zitten kan je risico op kanker vergroten, blijkt uit onderzoek van Alberta Health Services Cancer Care. Wetenschappers laten zien dat er een sterk verband is dus inactiviteit en ongecontroleerde celdeling.

 

De onderzoekers melden dat jaarlijks 92.000 gevallen van borstkanker en darmkanker te wijten zijn aan te weinig beweging. Ze sporen iedereen dan ook aan om fitter te worden. Elk uur zitten zou je moeten compenseren met twee actieve minuten. 

Risico verkleinen

Een evaluatie van post-menopauzale vrouwen bevestigde dat elke dag stevig wandelen een aantal biologische indicatoren van het risico op kanker verkleint. Hierbij werd gekeken naar geslachtshormonen, insulineresistentie, ontstekingen en lichaamsvet. 

Stevig wandelen

"Bij bijvoorbeeld borst- en darmkanker zien we dat het risico 25 à 30 procent afneemt bij hoge fysieke activiteit. Zoiets simpels als dagelijks een half uur stevig wandelen verkleint je risico op het ontwikkelen van de meest voorkomende typen kanker.", aldus hoofdonderzoeker Christine Friedenreich. 

Sporten onvoldoende

Veel sporten ter compensatie van een lange dag achter een bureau helpt onvoldoende. De 'zit-tijd' op zich verhoogt het risico op kanker. De onderzoekers adviseren kantoorpersoneel vaak een wandelpauze in te lassen en regelmatig op te staan tijdens een vergadering.


Door: Jolanda Niemantsverdriet

  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO