22-02-2021

Sportwetenschapper Wim Derave onderzocht of en waarom het zo belangrijk is om 10.000 stappen te maken per dag. Hij vertelt in zijn presentatie hierover aan de Universiteit van Vlaanderen dat de evidentie, het bewijs, dat het goed en belangrijk is voor onze gezondheid, zelfs verpletterend is. Bij maar liefst 25 chronische aandoeningen is aangetoond dat dagelijks voldoende bewegen de kans om het te krijgen van 10 tot meer dan 50% vermindert en dat we, door dagelijks voldoende te bewegen maar liefst 4 jaar langer kunnen leven. Belangrijker is natuurlijk dat we er veel minder jaren door leven met chonische aandoeningen en de voordelen die we er dagelijks van beleven.

10 tot +50% preventie op 25 chronische aandoeningen!

Derave geeft aan dat onderzoek bijvoorbeeld aantoont dat verschillende vormen van kanker minder dan 50% zichtbaar zijn in een onderzoek bij actieve muizen t.o.v.  inactieve muizen. Deze reductie is van toepassing op de grootte van de tumoren alsmede op het aantal uitzaaiingen. Waarom is er een dergelijk preventief effect door bewegen? Omdat er, tijdens het bewegen, sporten en spiertraining, stoffen zoals myokines vrijgemaakt worden in de spieren, die in ons bloed gaan circuleren en die deze preventieve werking in ons lijf bewerkstelligen. Ook bij mensen is dit onderzocht, enwel via het bloed serum. Kankercellen groeien blijkbaar slecht in bloedserum van bloed van mensen die net gesport of bewogen hebben en veel beter in bloedserum van mensen die inactief zijn. Derave noemt het bloedserum van actieve mensen dus ook een magisch serum of wonder serum.

Bewegen zet alle organen in werking!

De uitdaging is altijd om iedereen dermate bewust te maken van deze feiten, dat men vanuit dat bewustzijn ervoor kiest om meer te bewegen, te gaan sporten en spiertraining gaat doen. De logica die Derave er achter legt is dat al onze organen met elkaar communiceren. In ons lichaam gebeurt dat met name via hormomen. Zo geeft het hormoon Ghreline vanuit de maag een seintje aan de hersenen als het lijf voeding nodig heeft en zo sturen de vetten in ons lichaam een seintje met het hormoon leptine om duidelijk te maken dat we voldoende gegeten hebben. Zo hebben onze spieren ook van alles te vertellen, o.a. als we actief zijn, de boodschap ’wij zijn aan het bewegen’. Dat is belangrijk omdat veel organen dat bewegen moeten gaan ondersteunen. Het hart moet sneller gaan slaan, de energiestofwisseling van vet moet op gang worden gebracht, we moeten sneller gaan ademen om meer zuurstof binnen te krijgen en ook onze hersenen moeten beter gaan functioneren en coördineren.

Een gezond brein door bewegen! Bewegen, sport en spiertraining is echter ook nodig om het verval van onze hersenen tegen te gaan. Hoe meer dat we het bloed laten stromen, hoe meer we bewegen, sporten en spiertraining doen, des te meer wordt de witte hersenstof (de prikkel geleidende stof van ons brein) gebruikt en des te beter onze hersenen gaan en blijven functioneren. Het tegenovergestelde is ook waar, hoe minder we actief zijn, des te sneller onze hersenen degenereren en hoe sneller wij minder goed kunnen functioneren.

Laat spieren hun werk doen!

Derave vertelt dat, door het stilvallen van onze spieren door de massale inactiviteit over de wereld, chronische aandoeningen tegenwoordig veel sneller de kop op steken. Die belangrijke beschermende rol vanuit de spieren is grotendeels weggevallen met hogere kans op de 25 chronische aandoeningen tot gevolg. Dus waarom 10.000 stappen per dag zetten? Die 10.000 stappen per dag zal ons weer dichter bij het activiteiten niveau brengen van de tijd dat we jagers, nomaden en verzamelaars waren. Hierdoor zullen de benoemde systemen waaronder de werking van myokines, die er sterk aan bijdragen dat veel organen in ons lichaam in takt en vitaal blijven, hun werk blijven doen.

Bekijk hier de video

https://www.youtube.com/watch?v=KcAfzxMZSmM

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO