22-12-2011

ROTTERDAM - Vijftigplussers met een verstandelijke beperking zijn eerder 'oud' dan hun leeftijdsgenoten. Hun 'echte' leeftijd ligt soms wel 15 jaar hoger. Een gezonde leefstijl kan hier verandering in brengen.

Dat blijkt uit de GOUD-studie(Gezond ouder met een verstandelijke beperking). In deze studie werkt het Erasmus MC samen met drie zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking: Ipse de Bruggen (Zwammerdam), Abrona (Huis ter Heide) en Amarant (Tilburg). 

Mobiliteit

Tijdens de studie is bij 1050 bewoners van 50 jaar en ouder onderzocht welke verbeteringen mogelijk zijn. De deelnemers hebben een lichamelijk- en fitheidsonderzoek ondergaan, kregen stappentellers en dagritmemeters mee en zijn gescreend op angst en depressie.

Het merendeel van de onderzochte mensen bleek heel weinig te bewegen en niet fit te zijn. Dat kan leiden tot overgewicht, depressie, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, verlies van spiermassa en spierkracht en daardoor afnemende mobiliteit.

Kwetsbaarheid

De helft van de 50-plussers met verstandelijke beperkingen woont op locaties waar zorg geboden wordt op het niveau van een verzorgings- of verpleeghuis. In de algemene 65+ populatie is dat maar 6 procent.

"Uit ons onderzoek blijkt dat kwetsbaarheid bij mensen met een verstandelijke beperkingen al in de leeftijdsgroep 50-64 jaar even vaak voorkomt als in de algemene 65+ groep. Boven de 65 jaar neemt dat nog fors toe. Mogelijk vormt dit een verklaring voor het idee van ‘eerder oud’.", vertelt Heleen Evenhuis, hoogleraar Geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten aan het Erasmus MC.

Volgens Evenhuis kan die kwetsbaarheid worden verminderd door lichamelijke activiteit te stimuleren. Dit vereist een verandering van leefstijl. Binnen de GOUD-studie is net een onderzoek naar het effect van een beweegprogramma afgerond. De resultaten moeten nog geanalyseerd worden, maar de meeste deelnemers waardeerden de activiteiten in sterke mate.


Door: Annemieke Hoogland Bronnen: Erasmus MC  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO