05-08-2019

‘Ik wil 15 kilo afvallen, en liefst binnen 6 weken, want dan heb ik een bruiloft’. Hoe vaak hoor je niet een uitspraak zoals deze. Mensen die geconditioneerd zijn om te geloven dat er zoiets als een quickfix bestaat en dat je dat wat je in 30 jaar hebt opgebouwd, er binnen 6 weken af kan halen. Misschien is het managen van verwachtingen wel een van de meest belangrijke taken van de fitness trainer en personal trainer.

Als je vraagt aan deelnemers, hoeveel ze denken te kunnen afvallen binnen 3 maanden, dan krijg je vaak te horen, ‘dan moet 10 tot 15 kilo toch lukken?’. Vraag je dan, wat ze denken wat ze er voor moeten doen, dan is de reactie vaak, 2 keer per week sporten. In beide antwoorden is de verwachting ver van de realiteit af en hebben wij de taak om die kennis aan te reiken.

Allereerst de vraag, hoeveel is te bereiken. De NASM adviseert om 0,3 tot 0,5% vetpercentage vermindering per week te hanteren, mits er sprake is van een vetpercentage van boven de 25%. Per maand is er dus 1,2 tot 2% resultaat te behalen, maar om die 2% te behalen moet ook wel alles kloppen. Het advies is dus om voor die 1,2% per maand te gaan.

Verwachtingsmanagement punt 2 is, wat je er voor moet doen. Als men denkt met alleen 2 keer per week sporten dit resultaat te kunnen bereiken, dan komt men bedrogen uit. Allereerst is daar actief zijn op alle vlakken van de schijf van 3 voor nodig, recreatief bewegen (elke dag tussen de 60 en 90 minuten op de dagen dat men niet sport en 30 tot 60 minuten op de dagen dat men sport), sportief bewegen (2 a 3 keer per week 40 tot 60 minuten) en spiertraining, 3 keer per week, alle grote spiergroepen trainen. Alles wat hier minder dan dit in gedaan wordt, verlaagd het voorgenomen resultaat. Voeding is daarbij natuurlijk ook nog een belangrijke factor, waarbij de nadruk moet liggen op enkelvoudige/geraffineerde suikers (in eten en drinken) weglaten en veel plantaardige voeding.

Als we de verwachtingen beter managen met de deelnemer, dan behaalt deze niet alleen beter en sneller resultaat, je geeft ook nog een stukje essentiële kennis mee, waar de persoon de rest van zijn/haar leven rekening mee kan houden.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO