02-01-2012

Voetbal is ook in 2011 de populairste sport in Nederland, zo blijkt uit de vandaag bekend gemaakte Populariteitsindex Sport 2011 van Bureau Duodecim. Op plaats 2 en 3 hebben fitness en golf zich gehandhaafd. Zwemmen heeft de vierde plaats overgenomen van tennis. Opvallend is dat schaatsen fors terrein verliest en nu zelfs is weggevallen uit de top 10 (plaats 16 tegenover plaats 8 in 2010). Hockey is dit jaar nieuw in de top 10 en komt binnen op plaats 10 (in 2011 nog plaats 11).

 

Stijgers en dalers Ten opzichte van 2010 zijn midgetgolf, handbal, skaten en korfbal in populariteit toegenomen. Dit geldt in iets mindere mate ook voor waterpolo, squash, tafeltennis, badminton en darts. Daar staat tegenover dat schaatsen, formule 1 en zeilen in populariteit hebben ingeleverd. Voor schaken en atletiek geldt dit in iets mindere mate. Opvallend aan Formule is dat deze sport in 2010 een opleving kende in populariteit en in 2011 een sterke daling doormaakt.

 

Verschil tussen belangstelling en beoefening Er blijkt ook dit jaar een verschil tussen de belangstelling voor een sport en de mate waarin een sport wordt beoefend. Golf, hockey en formule 1 zijn hiervan de belangrijkste voorbeelden. Golf komt op basis van het aantal beoefenaars op plaats 20, maar qua belangstelling eindigt golf als tweede. Voor hockey geldt een 31ste positie op basis van het aantal beoefenaars en een 5de plaats op basis van de mate van belangstelling. Bij Formule 1 is het nog scherper gesteld: deze sport kent geen enkele Nederlandse sporter, maar is qua populariteit goed voor een 13e plek. Wielrennen geeft een tegenovergesteld beeld weer: relatief veel beoefenaars (4e plaats), maar qua belangstelling neemt wielrennen slechts de 17de positie in. Hetzelfde beeld zien we bij badminton, biljart, paardensport en skaten.

Als we kijken naar het aantal beoefenaars van sport, dan ziet de top 10 er als volgt uit:

  1. Fitness
  2. Zwemmen
  3. Wandelen
  4. Wielrennen
  5. Hardlopen
  6. Voetbal
  7. Bowling
  8. Tennis
  9. Badminton
  10. Dansen

Meer informatie: Bureau Duodecim

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO