30-03-2020

Hij ligt op de loer, bij miljoenen mensen over de hele wereld, de lichamelijke crisis, als gevolg van de Corona crisis. Miljoenen mensen zitten thuis, kunnen, willen of mogen niet de deur uit. Dat doet iets met het lichaam. Velen kiezen ervoor om thuis workouts te doen, nog veel meer echter niet en door dat ze minder naar buiten komen, gebeurt er van alles in het lichaam wat niet wenselijk is.

Verhoogde inactiviteit zorgt namelijk voor slijtage van de tussenwervelschijven, inflexibiliteit van de wervelkolom, een zwakkere rug, meer spanning op de nek, verlaagde zuurstof naar de hersenen, zwakkere botten, verminderde bloed en zuurstof toevoer naar de spieren, slappere buik- en core spieren, verhoogde bloedsuiker en daardoor over productieve alvleesklier, verhoogde opslag van vet en hogere kans op dichtslippen van de bloedvaten. Hierdoor ligt dus overgewicht, diabetes, obesitas, osteoporose, botbreuken, hart- en vaatziekten,  beroerte, hoge bloeddruk en niet te vergeten ook hogere kans op depressie op de loer.

Het is goed om te weten dat het risico op deze ellende voor meer dan 50%, sommige experts denken zelfs 80 tot 90% te voorkomen of te verminderen is, ook als we thuis blijven. Er zijn 3 belangrijke beweegactiviteiten die ons lijf nodig heeft om vitaal te blijven. Natuurlijk heeft voeding ook een enorme invloed, maar in dit artikel richten we ons even alleen op het fysieke actieve deel. De 3 activiteiten, die ook door de World Health Organozation en de Gezondheidsraad, aanbevolen worden zijn: 1. Recreatief bewegen, 2. Uithoudingsvermogen training en 3. Spiertraining, samen de Schijf van 3 genoemd.

Het advies! Ontwikkel voor jezelf een Schijf van 3 dag- en week ritueel. Bijvoorbeeld, elke ochtend een wandeling en korte stretch van de grote spiergroepen, elke middag en avond ook nog een kleine wandeling of even fietsen. 10 minuutjes brengt al veel, maar nog beter is 20 tot 30 minuten per keer. Gebruik 2 a 3 keer per week van deze bewee

gmomenten voor een iets intensievere vorm van bewegen, bijvoorbeeld, niet wandelen maar snelwandelen, of niet gewoon fietsen, maar even flink doortrappen. Je kan hiervoor ook een korte 20 minuten conditionele workout meedoen online, zoals bijvoorbeeld low impact aerobics. Gebruik 2 of 3 andere beweegmomenten voor een korte spiertraining, zodat je voorkomt dat je spiermassa af gaat nemen. De squat is de meest belangrijke basis oefening om zeker 2 keer per week te doen, en ook hiervoor zijn er legio mogelijkheden om online te volgen.

Kortom, voorkom dat de lichamelijke crisis bij jou voor gaat komen door 21/7 in beweging te komen. 21 dagdelen in 7 dagen, ofwel, elk dagdeel een beweegmoment van minimaal 10 minuten, waarvan 2 a 3 keer per week iets intensiever en 2 a 3 keer per week spiertraining. Op die manier zorg je niet alleen voor verlaging van het risico op de genoemde aandoeningen, ook versterk je elke keer dat je beweegt of traint, je immuunsysteem.

Houd je fit en sterk!

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO