22-11-2021

We zien en weten het allemaal, onze leefstijl eist zijn tol op gebied van ziekten en leef kwaliteit. Er wordt veel gesproken over preventie, maar een praktische aanpak wordt er niet op toegepast. De meeste mensen hebben nooit geleerd wat een preventief gezonde leefstijl is, we leren wel biologie op school, maar geen gezonde leefstijl kunde.

Het resultaat is dat we collectief vanaf de jaren 50/60 vorige eeuw ongezonder zijn gaan leven. De commerciële kracht van de voedingsmiddelen industrie en steeds meer zittende beroepen dragen daar natuurlijk niet positief aan bij. Ook de omgeving wordt steeds meer geprikkeld om ongezonde keuzes te maken, volgens de WHO leven we in de westerse landen in een obesogene omgeving.

Toch is er een wetenschappelijk aangetoonde aanpak bekend, om vanuit een onbewuste en ongezonde leefstijl, de switch te maken naar gezonder. Het nadeel is dat deze aanpak uitsluitend beschikbaar was voor mensen met obesitas, want die aangetoond effectieve aanpak zit in het GLI programma, de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Hierin wordt bewustwording over bewegen, voeding en mindset gecombineerd met een beweeg programma en coaching. Helaas kunnen we niet van preventie spreken als dit programma uitsluitend beschikbaar is voor mensen met obesitas.

Leefstijlclub gaat werk maken van primaire preventie en heeft de kennis vanuit de GLI, het drieluik beweging, voeding, mindset, vertaald naar een bewuster gezonder leven en healthy ageing programma. Want niet alleen onbewust ongezond leven is een groot probleem, ook worden we steeds ouder door de medische wetenschap, waardoor er nog grotere noodzaak is om aan de preventieve kant ervoor te zorgen dat we die extra jaren er niet in ziekte bijkrijgen.

Gelukkig is o.a. door de WHO en de Gezondheidsraad, maar ook binnen de GLI, aangetoond dat we met leefstijl het risico op meer dan 25 chronische aandoeningen significant kunnen verminderen. De grote uitdaging van overheden, gemeenten en zorgsector is, hoe pak je die primaire preventie aan? Leefstijlclub heeft voor het Healthy Lifestyle, Healthy Ageing programma, de drie pijlers, bewegen, voeding en mindset, uitgewerkt in 3 programma’s, Fit SWITCH, Food SWITCH en Mind SWITCH. Bewustwording van de essentiële inzichten op deze 3 vlakken staat centraal, in combinatie met ondersteuning, begeleiding en waar nodig coaching.

Leefstijlclub wil mensen helpen kenner te worden van de essentiële inzichten van bewegen als medicijn, ze inspireren om stap voor stap te werken aan een gezonder voedingspatroon, we reiken ze de nieuwste inzichten aan over een gezondere mindset en het ontwikkelen van een groei mindset. De aanpak wordt al meer dan 10 jaar toegepast in Weert, met verbluffende resultaten. De motivatie om gezond te blijven leven neemt toe, mensen komen van diabetes type 2 af, afvallen wordt gemakkelijker en al veel mensen met obesitas hebben een operatie af kunnen zeggen door deelname aan het programma. Deelnemers worden vitaler, krijgen meer energie en worden bewust over preventief gezond leven, ze worden sterker, lopen minder kans op blessure, worden gezonder en lopen minder risico op chronische aandoeningen, kunnen beter ontspannen, omgaan met stress, beter slapen, om maar een paar voordelen en effecten te benoemen.

De gezond leven aanpak binnen de GLI en de leefstijlrichtlijnen van de Gezondheidsraad, reiken samen met de nieuwste inzichten op gebied van mindset en neuro plasticiteit een ideaal werkmodel aan voor een healthy ageing programma. Een programma wat eigenlijk beschikbaar zou moeten komen in elke stad en elk dorp. Uiteindelijk zal dit zelfs geïntegreerd moeten worden in het onderwijs, maar dat is nog een lange weg te gaan.

Het eerste programma dat door Leefstijlclub, in samenwerking met Leefstijlclub Healthy Lifestyle, Healthy Ageing steunpunten wordt gepresenteerd is het Fit SWITCH programma. Wat moet eigenlijk elk mens weten over gezond bewegen, over de effecten van inactiviteit en de effecten van de verschillende beweegvormen? Met de kennis die in dit programma laagdrempelig wordt aangereikt, met lezingen, webinars of on demand online, starten deelnemers aan een nieuwe fase is hun leven. Een bewust gezondere leefstijl fase, waarin ze op eigen tempo eigen stappen kunnen maken.

Het Fit SWITCH 12 weken programma kan toegepast worden als losse cursus, in combinatie met een 12 weken sport programma, in combinatie met Leefstijlcoaching, als duurzame inzetbaarheid programma binnen bedrijven, geïntegreerd worden in een doelgroep programma zoals healthy ageing of een afslank programma, de steunpunten bepalen zelf de toepassing.

Meer informatie over het Fit SWITCH programma:

https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch

Meer informatie voor professionals die steunpunt willen worden:

https://portal.leefstijlclub.nl/professional

Meer informatie voor bedrijven die het programma voor medewerkers in willen zetten:

https://portal.leefstijlclub.nl/bedrijf

Leefstijlclub geeft op 8 december 2022 om 13.30 uur een informatie webinar voor professionals die interesse hebben om steunpunt te worden. Aanmelden? Mail naar info@leefstijlclub.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO