21-02-2022

Wat als iedereen een Fit SWITCH zou maken?

“Een Fit SWITCH is een beweeg, sport of trainingsmoment integreren in een normaal inactief dagdeel!”

We weten natuurlijk allemaal wel dat meer bewegen goed voor ons is, maar welke activiteit kan je dan het best kiezen en hoe pas je dat in, in je leefstijl. Laat ons eens kijken wat het zou kunnen betekenen als we allemaal, vanaf komende week, een Fit SWITCH zouden maken. Wat is een Fit SWITCH? Er zijn verschillende beweegvormen die vanuit de Gezondheidsraad en de WHO aan ons mensen geadviseerd worden om dagelijks en wekelijks toe te passen. Zo wordt geadviseerd 30 tot 60 minuten per dag recreatief te bewegen, wandelen of fietsen dus, 2 keer per week de intensiteit van de activiteit te verhogen, dus bijvoorbeeld te joggen, maar ook een groepsles op muziek of cardio fitness kan hiervoor ingezet worden, en de laatste activiteit die geadviseerd wordt is 2 keer per week de spieren trainen, om spierverval tegen te gaan.

Jouw Fit SWICH!

Een Fit SWITCH is een beweeg, sport of trainingsmoment integreren in een normaal inactief dagdeel! Dat kan dus een wandeling zijn, even fietsen, even joggen, powerwalk, maar ook een half uurtje cardio fitness, een fitness circuit, een extra groepsles of een bootcamp les. Belangrijkste is dat je een inactief dagdeel inwisselt voor een actief dagdeel, al is het maar 10 minuten in dat dagdeel. 20 tot 30 minuten per keer is natuurlijk beter en meer dan een dagdeel de Fit SWITCH toepassen is ook effectiever dan dat maar een dagdeel doen. Maar ook dat ene dagdeel actiever zijn heeft al effect.

Effecten!

Stel, we gaan allemaal minimaal 1 Fit SWITCH maken, minimaal 1 dagdeel extra in beweging,  wat zou dat dan voor effect hebben? De Gezondheidsraad heeft hiervoor vanuit meta onderzoek, alle gegevens verzameld en publiceert in de Beweegrichtlijn 2017 dat meer bewegen de volgende gezondheidseffecten genereerd:

 • Lager risico op vroegtijdig overlijden bij patiënten met hart- en vaatziekten en diabetes
 • Vermindert de vetmassa en buikomvang, lager risico op overgewicht en obesitas.
 • Verbetert de insulinegevoeligheid, lager risico op, diabetes
 • Vergroot de spierkracht en vetvrije massa.
 • Lager risico op hart- en vaatziekten
 • Risico op dementie verkleint
 • Minder kans op depressie
 • Minder kans op fracturen
 • Lager risico op hoge bloeddruk
 • LDL-cholesterol verlaagt
 • Verlaagt risico op kanker
 • Minder kans op COPD
 • Lager risico op artrose.
 • Minder kans op beroerte
 • Botkwaliteit verhoogt.

Fit SWITCH, het programma!

Wil jij alles weten over waarom we zo inactief leven momenteel, welke invloeden meespelen, wat de meest effectieve beweegvormen zijn om af te vallen of andere doelen te halen, hoe een beweegvorm ervoor kan zorgen dat we de rollator waarschijnlijk nooit nodig hoeven te hebben, wat de meest effectieve en veilige manier is van trainen en meer? Dan is deelname aan het 12 weken Fit SWITCH wellicht iets voor jou, misschien zelfs in combinatie met lekker sporten. Op 28 locaties in Nederland kan je aan dit 12 weken programma deelnemen, waarin je naast 4 interessante lezingen/webinars ook de beschikking krijgt over 4 e-learning programma’s, 3 e-boeken en 2 online programma’s over bewegen als medicijn en het opbouwen van je spierkracht.

Meer informatie over Fit SWITCH: https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch

Zoek een steunpunt in jouw regio: https://portal.leefstijlclub.nl/professionals/locaties/fitswitch-steunpunt

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO