11-02-2024

Wat is de impact van fructose eten zonder vezels?

Wat is fructose?

Fructose is een vorm van suiker die van nature voorkomt in fruit, sommige groenten en honing. Het behoort tot de categorie van de monosachariden, wat enkelvoudige suikers zijn. Dit type suiker verschilt van glucose, een andere vorm van suiker die je lichaam gebruikt als een primaire energiebron. Fructose is aanzienlijk zoeter dan glucose. Glucose wordt door bijna alle cellen in het lichaam gebruikt en is essentieel voor het produceren van energie. Het wordt gereguleerd door insuline en kan direct door de cellen worden opgenomen. Fructose wordt hoofdzakelijk verwerkt in de lever. Het wordt niet gereguleerd door insuline en kan niet direct door de meeste cellen worden gebruikt voor energie. In plaats daarvan wordt het omgezet in glucose, vetten, of andere stoffen binnen de lever. Een te hoge inname van glucose kan leiden tot problemen zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel en, op lange termijn, tot aandoeningen zoals type 2 diabetes. Fructose, aan de andere kant, kan bij overconsumptie leiden tot insulineresistentie, verhoging van het slechte cholesterol (LDL), leververvetting en andere metabole problemen. Deze effecten zijn voornamelijk een zorg bij hoge inname uit bewerkte voedingsmiddelen en zoetstoffen, niet uit fruit.

Toevoeging van fructose aan onze voeding

De voedingsmiddelenindustrie voegt vaak fructose toe aan voedingsmiddelen, meestal in de vorm van high-fructose corn syrup (HFCS) of fructose-glucosestroop. Fructose wordt ook vaak gevonden in combinatie met glucose; samen vormen ze sucrose, oftewel tafelsuiker. High-fructose corn syrup (HFCS) en fructose-glucosestroop zijn populair omdat ze goedkoper zijn dan suiker (sucrose) en omdat fructose zoeter is dan glucose, waardoor er minder van nodig is om dezelfde mate van zoetheid te bereiken. HFCS en fructose-glucosestroop worden veel gebruikt in frisdranken, snoep, gebakken goederen, en zelfs in sommige producten die je misschien niet direct met toegevoegde suikers associeert, zoals brood, soepen en sauzen.

Het gebruik van HFCS en fructose-glucosestroop is een punt van zorg voor gezondheidsprofessionals geworden vanwege de potentiële gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan een hoge inname van fructose. Studies suggereren dat overmatige consumptie van fructose kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, type 2 diabetes, hartziekten en leververvetting.

Hoe ons lichaam fructose verwerkt

Je lichaam verwerkt fructose anders dan glucose. Fructose wordt voornamelijk in de lever afgebroken, waar het kan worden omgezet in glucose of opgeslagen als vet. Een te hoge inname van fructose, vooral uit verwerkte voedingsmiddelen en zoete dranken, kan dus leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas, insulineresistentie en leverziekte. Maar, in de hoeveelheden die voorkomen in fruit, en vanwege de combinatie met voedingsvezels, vitaminen en mineralen, past het binnen een gezonde leefstijl. Het is dus vooral de toegevoegde fructose in voedingsmiddelen waar het probleem ligt. Met andere woorden, fructose is niet de vijand als het gaat om je gezondheid, zolang je het maar met mate consumeert en combineert met vezels, zoals het uit fruit halen. Een appeltje voor de dorst is niet alleen een spreekwoord maar ook een zoete bron van fructose die past bij een gezonde leefstijl.

Mitochondria, de energiecentrales van onze cellen, kunnen negatief worden beïnvloed door een hoge inname van fructose. Zonder de balans van vezels wordt fructose snel opgenomen, wat kan leiden tot een verhoogde productie van vetten in de lever. Dit kan leiden tot leververvetting en insulineresistentie, wat de mitochondriale functie kan verstoren.

Daarnaast kan overmatige fructose-inname leiden tot oxidatieve stress, wat de mitochondria kan beschadigen. Dit komt doordat fructose de productie van vrije radicalen kan verhogen, wat schade aan cellen en mitochondria kan veroorzaken. Vrije radicalen kunnen de celmembranen, eiwitten binnenin de cel en DNA beschadigen. Dit kan leiden tot veranderingen in de cel die bijdragen aan veroudering en de ontwikkeling van bepaalde ziekten. In de huid kunnen vrije radicalen collageen en elastine beschadigen, wat leidt tot rimpels en huidveroudering. Door de oxidatie van LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol) kunnen vrije radicalen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Vrije radicalen kunnen ook ontstekingsprocessen in het lichaam verergeren, wat kan bijdragen aan diverse chronische aandoeningen. Er is ook bewijs dat vrije radicalen een rol spelen in de ontwikkeling van ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Het lichaam heeft wel zijn eigen verdedigingsmechanismen tegen vrije radicalen, zoals antioxidanten die we uit voeding krijgen. Echter weten we dat mensen die teveel toegevoegde fructose eten, over het algemeen ook te weinig voeding met antioxidanten eten.

De impact van fructose op ons microbioom

Ons microbioom, de gemeenschap van micro-organismen die in onze darmen leven, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid, inclusief onze stofwisseling, immuunsysteem en zelfs ons humeur. De samenstelling en gezondheid van ons microbioom kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder dieet, levensstijl en medicijngebruik. Overmatige consumptie van toegevoegde fructose kan leiden tot veranderingen in de samenstelling van het darmmicrobioom. Onderzoek suggereert dat een hoge toegevoegde fructose consumptie de diversiteit van het microbioom kan verminderen en de groei van bepaalde bacteriën kan bevorderen die geassocieerd worden met negatieve gezondheidseffecten. Er is ook gesuggereerd dat fructose de doorlaatbaarheid van de darm kan verhogen, soms aangeduid als "leaky gut." Dit kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid voor endotoxinen, kleine moleculen die door bepaalde bacteriën worden geproduceerd, wat ontstekingsreacties in het lichaam kan uitlokken. Een voedingspatroon hoog in toegevoegde fructose kan dus leiden tot een toename van ontstekingsmarkers, die op zich weer een rol spelen bij veel chronische ziekten, waaronder hartziekten en diabetes. Deze aandoeningen kunnen op hun beurt weer invloed hebben op het microbioom, waardoor een cyclus van negatieve invloed ontstaat.

Een voedingspatroon dat rijk is aan fructose, vaak door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en zoete dranken, kan bovendien leiden tot een verminderde inname van vezels en andere voedingsstoffen die weer essentieel zijn voor een gezond microbioom.

Etiketten lezen

Consumeer met name natuurlijke bronnen van fructose zoals fruit, waar het van nature wordt gecombineerd met vezels. Deze vezels vertragen de opname van fructose en bieden andere gezondheidsvoordelen.

Het is belangrijk om etiketten van voedingsmiddelen te lezen en bewust te kiezen voor producten met minder toegevoegde suikers. De industrie is zich ook bewust van de groeiende bezorgdheid over suikers en er zijn inspanningen om alternatieve zoetstoffen te gebruiken of de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten te verminderen.

Een kritische blik en een bewuste keuze zijn je beste verdediging.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO