28-10-2019

Denken we aan gezondheid en de invloeden op onze gezondheid, dan denken we al snel in de afwezigheid van ziekten of beperkingen. Toch is gezondheid meer dan dat, zo blijkt uit het onderzoek van Machteld Huber, die Positieve Gezondheid introduceerde. Gezondheid betekent waarschijnlijk voor ieder individu iets anders. Voor de een is gezondheid een gevoel van geluk en voor de ander, als hij of zij een pijnvrije rug heeft. Kijken we naar de invloeden op onze gezondheid, dan komt al snel bewegen en voeding om de hoek kijken, maar o.a. Positieve Gezondheid laat zien hoe breed de invloeden reiken.

Stel dat jij gezond leven zou moeten definiëren, wat zouden dan de elementen zijn? Misschien een leuke oefening om jouw persoonlijke gezond leven top 10 te definiëren. Hoort bewegen dan bij jouw top 10 van gezond leven? En sport, spiertraining, een sport als tai chi, yoga, pilates of nirvana. Zit het eten van groenten en rauwkost daar dan bij, het minder eten van suiker, water en/of thee drinken, geen vlees eten, slapen, ontspannen, een boswandeling, veel vezelrijk eten? Of is gezond leven volgens jou beter met emoties te beschrijven zoals liefde, blij zijn, intimiteit of vertrouwen. Het zou voor jou ook meer kunnen liggen in ons sociale netwerk zoals vriendschap, ergens bij horen, steun voelen, serieus genomen worden, een geloof aanhangen, een soulmate hebben, vertrouwen, samen leuke dingen doen, genieten en ergens aan bijdragen? Voor sommigen ligt gezond leven veel meer op mentaal vlak, een doel hebben in het leven, positief ingesteld zijn, veerkracht hebben, flexibel, maar ook een drive hebben, passie of is het voor jou meer mentale rust, zoals mindfulness of meditatie? Misschien heeft gezond leven voor jou veel meer te maken met balans, kunnen werken, financiële vrijheid, vrije tijd hebben of je veilig voelen?

Wat betekend gezondheid en gezond leven voor jou? Wellicht zou je alle elementen willen kiezen, maar wat is jouw top 10 en vooral, welke mis ik nog in mijn opsomming? Ik ben benieuwd naar jouw top 10, mail hem gerust naar info@nieuwe-gezondheid.nl. 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO