15-07-2023

Welke doelgroep is het grootste en meest interessant voor de personal trainer?

In de dynamische en competitieve wereld van de fitnessindustrie speelt een personal trainer een cruciale rol bij het helpen van mensen om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Maar wie zijn eigenlijk de mensen die het meest profiteren en gebruik maken van de diensten van een personal trainer? Wat zijn de voornaamste doelgroepen en hoe verschillen ze in hun behoeften, uitdagingen en verwachtingen? In deze compacte verkenning duiken we in deze materie, ontleden we de uiteenlopende doelgroepen en werpen we licht op het belang van het kiezen van een niche voor personal trainers. We onderzoeken diverse groepen, waaronder de algemene bevolking tot specifieke gezondheidscondities, en analyseren hoe trainers hun diensten kunnen aanbieden aan deze uiteenlopende groepen om zowel waarde te leveren aan hun klanten als succesvol te zijn in hun vakgebied.

De grootste en meest interessante doelgroep voor een personal trainer kan uiteraard variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, specialisatie en marktvraag. Toch doen we hier een poging om enkele brede doelgroepen te duiden die over het algemeen interessant kunnen zijn voor personal trainers:

Algemene bevolking:

Personal trainers die zich richten op de algemene bevolking hebben een brede doelgroep. Ze kunnen mensen aanspreken die hun algemene fitheid willen verbeteren, gewicht willen verliezen, sterker willen worden of gewoon een gezonde levensstijl willen behouden. Deze doelgroep kan bestaan uit mensen van verschillende leeftijden en fitnessniveaus. Het is natuurlijk wel een beetje met hagel schieten. Vaak is het effectiever om een specifieke doelgroep te kiezen.

Programma suggesties:

 • "Fit voor het leven": Een programma gericht op het behoud van een algemene fitheid en gezonde levensstijl.
 • "Gewichtsbeheersing 101": Gericht op het helpen van deelnemers om op een gezonde manier gewicht te verliezen of te beheren.

Specifieke leeftijdsgroepen:

Personal trainers kunnen zich richten op specifieke leeftijdsgroepen, zoals jongeren, volwassenen of senioren. In 2020 waren er volgens het CBS ongeveer 3,4 miljoen mensen in Nederland boven de 65 jaar. Elke leeftijdsgroep heeft specifieke behoeften en doelen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van sportvaardigheden bij jongeren, het behoud van functionaliteit en mobiliteit bij senioren, of het verbeteren van de algehele fitheid bij volwassenen.

Programma suggesties:

 • "Fitte tieners": Een programma gericht op het helpen van jongeren om gezonde sportgewoontes te ontwikkelen.
 • "Vitale senioren": Dit programma richt zich op het behouden van mobiliteit en functionaliteit bij oudere volwassenen.

Sporters en atleten:

Personal trainers kunnen zich specialiseren in het trainen van sporters en atleten op verschillende niveaus, zoals amateurs, semi-professionals of professionele atleten. In 2018 waren er naar schatting 4,5 miljoen mensen in Nederland die lid waren van een sportvereniging, volgens het Mulier Instituut.Deze doelgroep kan gericht zijn op het verbeteren van prestaties, blessurepreventie, herstel en specifieke sport gerelateerde doelen.

Programma suggesties:

 • "Performance boost": Een programma ontworpen om sportprestaties te verbeteren.
 • "Blessurepreventie training": Gericht op het voorkomen van sportblessures.

Gewichtsverlies en lichaamstransformatie:

Er is een grote marktvraag naar personal trainers die gespecialiseerd zijn in gewichtsverlies en lichaamstransformatie. Volgens het CBS had in 2019 bijna de helft (49,3%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Deze doelgroep bestaat uit mensen die specifiek willen afvallen, vet willen verliezen, spiermassa willen opbouwen, hun lichaamssamenstelling willen veranderen en er gewoonweg beter uit willen zien.

Programma suggesties:

 • "Transformeer je lichaam": Een intensief programma voor totale lichaamstransformatie.
 • "Spieropbouw masterclass": Gericht op het veilig en effectief opbouwen van spiermassa.

Specifieke gezondheidscondities:

Personal trainers kunnen zich richten op mensen met specifieke gezondheidscondities, zoals diabetes (volgens het CBS hadden in 2018 ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland diabetes), hart- en vaatziekten, of musculoskeletale aandoeningen. Voor deze doelgroep kan het bieden van deskundige begeleiding en aanpassingen aan het trainingsprogramma van groot belang zijn.

Programma suggesties:

 • "Fitness met diabetes": Een programma ontworpen voor mensen met diabetes, gericht op het veilig beheren van de aandoening door middel van lichaamsbeweging.
 • "Hart gezonde fitness": Een trainingsprogramma specifiek ontworpen voor mensen met hart- en vaatziekten.

Zwangere vrouwen en postnatale moeders:

Zwangerschap en postnatale periodes zijn tijden waarin vrouwen speciale aandacht besteden aan hun gezondheid en fitheid. Het CBS meldde dat er in 2020 ongeveer 169.000 nieuwgeborenen waren in Nederland. Dit suggereert dat er elk jaar een aanzienlijk aantal vrouwen is die mogelijk geïnteresseerd zijn in prenatale of postnatale fitnessprogramma's. Personal trainers die gespecialiseerd zijn in deze gebieden kunnen programma's ontwikkelen die veilig zijn en die voldoen aan de unieke behoeften van vrouwen in deze levensfasen.

Programma suggesties:

 • "Fitte mama": Een veilig en effectief trainingsprogramma voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders.
 • "Postnatale power": Een programma gericht op het herstellen van kracht en conditie na de bevalling.

Mensen in herstel na een blessure of operatie:

Deze doelgroep heeft specifieke rehabilitatieve oefeningen en trainingsprogramma's nodig om op een veilige en effectieve manier te herstellen. Volgens het CBS ontvingen in 2018 ongeveer 2,4 miljoen mensen in Nederland enige vorm van fysiotherapie. Dit zou een indicatie kunnen zijn van het aantal mensen dat mogelijk geïnteresseerd is in personal training als onderdeel van een revalidatieprogramma. Een personal trainer kan hen begeleiden bij het uitvoeren van de juiste oefeningen en het vermijden van activiteiten die hun herstel kunnen hinderen.

Programma suggesties:

 • "Rehabilitatie en herstel": Een programma ontworpen om te helpen bij het herstel na een blessure of operatie.
 • "Veilig terug naar fit": Een zacht revalidatieprogramma voor mensen na een operatie.

Mensen met mentale gezondheidsproblemen:

Steeds meer wordt erkend dat lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van symptomen van mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Volgens gegevens van de World Health Organization (WHO) van 2017, had naar schatting 17,9% van de volwassen bevolking in Nederland in dat jaar te maken met een vorm van mentale of verslavingsstoornis. Personal trainers kunnen programma's ontwikkelen die helpen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid naast de fysieke gezondheid.

Programma suggesties:

 • "Mind-body boost": Een programma dat zowel fysieke als mentale gezondheid aanpakt.
 • "Fitness tegen depressie": Een programma ontworpen om te helpen bij het beheersen van symptomen van depressie en angst.

Bedrijven en organisaties:

Volgens CBS waren er in 2020 ongeveer 1,5 miljoen bedrijven in Nederland. Dit zou kunnen wijzen op het potentiële bereik van bedrijfsfitnessprogramma's. Sommige personal trainers richten zich al op het aanbieden van diensten aan bedrijven en organisaties, met programma's gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Dit kan variëren van het aanbieden van fitnesslessen tijdens lunchpauzes tot het ontwikkelen van uitgebreide welzijnsprogramma's.

Programma suggesties:

 • "Fit op de werkvloer": Een op maat gemaakt fitnessprogramma voor bedrijven, gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van werknemers.
 • "Werkplek wellness": Een uitgebreid welzijnsprogramma voor bedrijven, inclusief fitnesslessen en workshops over gezondheid.

Het is duidelijk dat er een breed scala aan doelgroepen is met verschillende behoeften en doelen. Het potentieel voor personal trainers is enorm, zowel in termen van het helpen van individuen om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken, als in het bouwen van een succesvolle en duurzame carrière.

Het kiezen van de juiste doelgroep of niche kan de sleutel zijn tot succes. Het gaat niet alleen om het identificeren van een doelgroep met een hoge vraag, maar ook om het vinden van een groep waar je gepassioneerd over bent en waarvoor je de expertise hebt om echt waarde te leveren. Of je nu kiest voor het werken met jonge atleten, senioren, mensen met gezondheidsproblemen, of de algemene bevolking, het belangrijkste is om je diensten af te stemmen op de unieke behoeften en doelen van je klanten.

Uiteindelijk draait het in de wereld van de personal training om mensen. Het gaat om het ondersteunen van individuen op hun persoonlijke gezondheids- en fitness doelen, het helpen overwinnen van uitdagingen en het vieren van successen. Door te focussen op een specifieke doelgroep, kan je de impact van je werk maximaliseren en echt een verschil maken in het leven van je klanten. In dit opzicht is er geen 'one size fits all' oplossing, maar een wereld van mogelijkheden en kansen om te verkennen en te benutten.

Deze genoemde suggesties kunnen je helpen om je begrip van de potentiële doelgroepen voor personal trainers te verbreden. Door je te richten op een specifieke doelgroep kan je je diensten en marketinginspanningen beter afstemmen om zo effectiever potentiële klanten aan te trekken en waarde te leveren.

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO