29-08-2022

WHO roept op voor nationale en lokale bewustwording leefstijl!

In 2013 presenteerde de World Health Organization (WHO) het ‘Global Action Plan for the Prevention and Control of NCDs (NonCommunicable Diseases, ofwel chronische ziekten). Volgens de WHO overlijden er jaarlijks 36 miljoen mensen aan chronische ziekten waarvan 15 miljoen veel te vroeg. Onderdeel van dit plan is ‘Appendix 3 – Tackling NCDs’ waarin de WHO de meest effectieve interventies (ook qua kosten) presenteert voor overheden en gemeenten voor de preventie van chronische aandoeningen. In dit document wordt specifiek advies gegeven over de thema’s roken, alcohol, ongezonde voeding en inactiviteit en hoe preventief te werk te gaan tegen cardiovasculaire ziekten, diabetes, kanker en aandoeningen aan de luchtwegen. Op het gebied van leefstijl en dan met name op gebied van voeding en beweging, roept WHO op om meer te investeren in bewustwording, educatie en ondersteuning.

Het WHO advies op gebied van ongezonde voeding en inactiviteit!

In het advies over ongezonde voeding en inactiviteit zijn de volgende adviezen opgenomen;

  • Implementeer voeding educatie en begeleiding in verschillende settings zoals scholen, bedrijven en ziekenhuizen, om de consumptie van o.a. fruit en groenten toe te laten nemen.
  • Start massa media campagnes over gezonde voeding, inclusief social media om de consumptie van vet, verzadigd vet en zout te verminderen en de consumptie van meer fruit en groenten te stimuleren
  • Implementeer brede publiekseducatie en bewustwording campagnes over actief leven
  • Start massa media campagnes gecombineerd met lokale educatie en motivatie programma’s, gericht op ondersteuning van gedragsverandering naar actiever leven
  • Biedt actief leven ondersteuning en verwijzing als onderdeel van de huisartsen service

Wordt gezonde leefstijl promotor!

We hebben gezonde leefstijl promotors nodig in elke stad, dorp en wijk om de essentiële inzichten van een gezonde leefstijl uit te dragen en die bewustwording op gang te brengen. Het project ‘New Health’, een samenwerkingsverband tussen 6 landen, en ondersteund door de Europese Unie, gaat dit realiseren door consumenten en professionals een gratis ‘Gezond leven practitioner en promotor’ cursus aan te bieden. De pijlers die gebruikt worden zijn de pijlers van de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie), actief leven, gezonde voeding, gezonde mindset, waarvan is aangetoond dat die aanpak een duurzaam effect heeft op het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Consumenten en professionals kunnen zich gratis aanmelden op www.new-health.eu en gratis de binnen het project ontwikkelde leefstijlscan gebruiken en de ‘Gezond leven practitioner en promotor’ cursus volgen, een video documentaire van 28 korte video’s. Het programma wordt via Youtube, de website en via een app aangeboden en is ontwikkeld in 7 talen: Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Engels, Slovaaks en Litouws.

“Door dit project en dankzij de steun van de Europese Unie, kunnen we professionals in de zorg, onderwijs en sport en fitness opleiden tot Healthy Lifestyle promotor waardoor deze professionals het New Health programma over voeding, beweging en mindset als een soort van ‘leefstijl recept’ aan kunnen reiken in de regio. De leefstijlscan kan door de professionals gebruikt worden om de leefstijl volgens de WHO en Gezondheidsraad leefstijl richtlijnen te analyseren om zo een effectieve switch te kiezen.” Aldus John van Heel, projectleider van New Health.

Registreer hier gratis als professional en bouw mee aan een gezonder Nederland: https://new-health.eu/nl/register

https://www.who.int/teams/noncommunicable-diseases/updating-appendix-3-of-the-who-global-ncd-action-plan-2013-2030

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO