08-10-2018

Leefstijl wordt steeds meer ingezet als preventie en gezondheidsbevordering ‘middel’. In 2019 wordt de eerste gecombineerde leefstijl interventie (GLI) bekostigd vanuit de basis zorgverzekering. De zorgverzekeraars hebben nu dus voldoende bewijs, in ieder geval als het gaat om de aanpak van overgewicht en diabetes, dat mensen helpen om meer te bewegen en gezonder te eten, effectief is. Er worden multidisciplinaire teams gevormd, thema bijeenkomsten georganiseerd en de patiënt wordt gecoacht door een (HBO) leefstijlcoach om het gedrag duurzaam te veranderen. Hiermee worden natuurlijk alleen de zeer zware gevallen (28+ BMI of 25+ BMI met additionele gezondheidsproblemen) geholpen. Gezien dat meer dan de helft van de bevolking een te hoog gewicht heeft en nog eens 25% er tegen aan zit, is er waarschijnlijk meer nodig om het tij van de overgewicht epidemie te keren. Het wordt tijd voor de Leefstijl- en preventie inspirator!

Wat is een Leefstijl- en preventie inspirator?

Je kent wellicht wel van die mensen, of hebt ze zelf begeleid of gecoacht, die op een bepaald moment het roer om hebben gegooid en voor een gezonde leefstijl zijn gegaan, de enige duurzame oplossing voor overgewicht preventie. Ze zijn meer gaan bewegen, gaan sporten, zijn er spiertraining bij gaan doen en ze gaan gezonder eten. Vooral op dat laatste punt, de voeding, lopen deze mensen vaak tegen de sociale druk. ‘Neem toch een stukje vlaai, doe niet zo flauw’ klinkt het van een jarige collega, ‘doe toch eens gezellig’ klinkt het als je in plaats van dat glaasje wijn een spa rood besteld. Sommige mensen hebben het daar heel moeilijk mee en gaan vaak mee met wat de omgeving vraagt. Toch vormen deze mensen vaak vroeg of laat de inspiratie voor dezelfde mensen die voorheen aandrongen op meer ongezond eten. Ze worden, als ze door zetten, de leefstijl- en preventie inspirator.

Ben jij de inspirator in jouw sociale netwerk?

Wat zou het mooi zijn als er op elke werkplek, in elke sportclub, op elke school, binnen elke zorginstelling, bij elke huisarts een leefstijl- en preventie inspirator zou zijn. Iemand waar je adviezen aan kan vragen, die het rol model is, iemand die zelf de switch al heeft gemaakt van ongezond leven naar gezond leven. Misschien moeten er wel 100.000 leefstijl- en preventie inspiratoren bij komen in Nederland, willen we de overgewicht epidemie kantelen.

In Weert starten we in oktober 2018 met een pilot Leefstijl- en preventie adviseur en inspirator cursus. 8 avonden, waaraan praktijk ondersteuners, beweegmaatjes en combinatie functionarissen aan deel nemen. Een eerste stapje naar die 100.000 leefstijl- en preventie inspirators.

Bron: geïnspireerd door Sandra de Moor tijdens de Leefstijl en vitaliteitcoach opleiding 2018

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO