10-11-2011

Zittend werk blijkt een enorme risicofactor voor uw gezondheid, zelfs als u regelmatig naar de sportschool gaat.

Twee of drie avonden per week naar de sportschool is niet genoeg voor mensen met een kantoorbaan. Ze moeten overdag meer bewegen. Veel zitten is dodelijk, blijkt uit twee onderzoeken die deze zomer zijn verschenen. Mannen die meer dan zes uur per dag zitten, hebben bijna 20 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden. Voor vrouwen is de kans bijna het dubbele, blijkt uit onderzoek waarover het the American Journal of Epidemiology schrijft. De wetenschappers volgden ruim 53.000 mannen en bijna 70.000 vrouwen gedurende een periode van 13 jaar. Mensen die veel zaten hadden een grotere kans om in die periode te overlijden, vooral door hartproblemen. Sporten vermindert de overlijdenskans wel iets, maar neemt de risico's niet weg. Diabetes, obesitas en leverziekten Maar dat is niet het enige. Wie de hele dag achter zijn bureau zit, loopt ook meer risico op chronische aandoeningen als diabetes, obesitas en leverziekten. Dat blijkt uit een ander onderzoek door de universiteit van Missouri.  De grens ligt ongeveer bij tienduizend stappen per dag. Wie tienduizend stappen of meer loopt, valt volgens de onderzoekers in de categorie 'behoorlijk actief' en hoeft zich geen zorgen te maken. Maar mensen die minder dan vijfduizend stappen per dag lopen, worden vaker getroffen door chronische ziekten. Zelfs als ze regelmatig sporten. Volgens de onderzoekers ligt het verschil juist in de dagelijkse routine. Mensen die gedurende de dag meer bewegen, verkleinen het risico op gezondheidsproblemen. Ze zullen niet meteen veel fitter of dunner worden, maar ze voorkomen gewichtstoename en chronische ziekten in de toekomst. Ongemerkt meer bewegen Bewegen is dus nog belangrijker dan we al dachten. Niet alleen in de sportschool, maar vooral ook op de werkplek. Het liefst zouden we natuurlijk allemaal met de fiets naar kantoor gaan, en tussen de middag lekker een rondje hardlopen. Dat is niet erg realistisch, maar ongemerkt meer beweging inbouwen kan wel degelijk. 

1. Ochtendwandeling Als u met de auto komt, parkeer die dan wat verder weg van kantoor en loop de rest. Als u met de bus of de tram naar werk gaat, stap dan een halte eerder uit. In de omgeving van uw huis kunt u natuurlijk hetzelfde doen.

2. Persoonlijk contact Zoek collega's liever persoonlijk op in plaats van ze een e-mail te sturen. Wandel eens naar een andere afdeling. Het spreekt overigens vanzelf dat u de trap neemt in plaats van de lift, toch?

3. Lopend bellen Voer telefoongesprekken zo mogelijk lopend. Veel mensen gebruiken ook op werk de mobiele telefoon, dus even de gang op lopen is eenvoudig. Als u belt met de vaste telefoon, ga dan in ieder geval staan en strek of beweeg uw benen.

4. Middagwandeling Beperk je zittende pauze en maak buiten een wandeling. Dat heeft niet alleen als voordeel dat u meer beweegt, maar weerhoudt u ook van een al te uitgebreide maaltijd. Met een sobere lunch en een frisse wandeling voelt u zich 's middags waarschijnlijk veel energieker. Daarnaast is samen wandelen een mooie manier om collega's beter te leren kennen.

5. Vergaderlopen Bilateraal overleg of een functioneringsgesprek kan ook wandelend gevoerd worden. Wandelcoaches doen al jaren goede zaken, dus waarom zou u niet tijdens een ommetje een goed gesprek met een medewerker voeren? Veel mensen praten lopend makkelijker dan zittend, onder meer omdat je elkaar niet voortdurend hoeft aan te kijken. Ook met afspraken zoals met een verkoper kan prima lopend vergaderd worden.

6. Drankje halen Drink veel water. Maar zet geen fles op uw bureau. Water drinken is sowieso gezond, maar als u uw glas steeds opnieuw moet vullen zorgt het ook voor meer beweging. Waarschijnlijk moet u ook vaker naar de wc, dus dat is nog een extra loopje. Koffie is minder gezond om (veel) te drinken, maar ook een extra koffie rondje voor uw naaste collega's betekent meer beweging. En het maakt u nog populair ook.

7. Printje halen Gebruik een printer die wat verder weg staat, zodat u steeds beweegt als u een rapport of ander document heeft uitgeprint.

8. Rondje bureau Maak er een gewoonte van maken om elk halfuur even te gaan staan en een rondje om uw bureau te lopen. 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO