14-01-2019

Het Schijf van 3 model (vanuit de WHO Global Recommendation of Physical Activity for Health) brengt alle belangrijke aspecten van gezond bewegen bij elkaar. 30 tot 60 minuten per dag recreatief bewegen, 2-3 keer per week uithoudingsvermogen training (de Fitnorm) en op 2-3 dagen per week 8-10 spieroefeningen (de Spiernorm), dat is de richtlijn. De spiertraining specifiek brengt veel gezondheid gerelateerde voordelen.

Waarom?

Mensen die elke week 2 keer spiertraining doen, verbruiken meer energie in rust, blijven gemakkelijker op gewicht, hebben een hogere weerstand, kunnen gemakkelijker tillen, voelen zich vitaler, hebben een goeie spierconditie, behouden sterkere botten en houden een goede spierkracht waardoor ze gemakkelijker belasting aan kunnen en minder snel blessures, rugklachten of CANS (RSI) oplopen. Ook vertragen we het degeneratieproces van spieren (Sarcopenie) en botten, wat na ons 25e levensjaar langzaamaan inzet. Bovendien verhoog je door spiertraining je basisstofwisseling. Belangrijker nog is dat je door elke week je spieren te trainen spierkwaliteit opbouwt. Hoe hoger de kwaliteit van je spieren, des te meer energie ze verbruiken in rust. Spiertraining is dus ook een zeer belangrijk onderdeel van een afslankprogramma.

De kans op diabetes verkleint als je regelmatig aan spiertraining doet. Door te trainen verbeter je namelijk de verwerking van insuline in de lichaamscellen. Een afgenomen capaciteit om insuline te verwerken is de oorzaak van ouderdomsdiabetes, ofwel diabetes type 2. Krachttraining draagt ook bij aan het op peil houden van je cholesterol en heeft een positieve invloed op je cholesterolgehalte en bloeddruk. Hierdoor heb je minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat inactiviteit een belangrijke doodsoorzaak is. Door inactiviteit neemt de spiermassa af en verslechtert je immuunsysteem. Indirect is spiermassa dus gerelateerd aan de vatbaarheid voor kanker en infecties.

Hoe?

Spiertraining kan op verschillende manieren gedaan worden. Als je op dit moment op een stoel zit, sta dan maar eens op, zonder met de handen op de benen te steunen en herhaal dat 25 keer.

Je voelt dan je spieren verzuren, hiermee versterk je je beenspieren. Dus eigenlijk kan iedereen spiertraining doen. Maar als je het wat intensiever aan wilt pakken, denk dan eens aan gymnastiek, pilates, Body Pump, Fitness, Callistenics, bootcamp, Cross-fit of turnen. Eigenlijk alle sporten waarbij je je spieren met een hogere weerstand uitdaagt tot ze gaan verzuren. Elke keer als dat gebeurt, worden je spieren en botten iets sterker en je lijf iets gezonder.

EFAA ontwikkelde voor Steunpunten het Optimaal effectieve en veilige spiertraining dossier/ Informatie: info@efaa.nl

Wil je de inspiratieposter over spiertraining ontvangen, mail naar info@efaa.nl

Bronnen: Echtfit.net, Healthylives.nl, Exerciseismedicine.org, EFAA kennisdossier, EFAA doelstellingsdossier.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO