27-08-2018

Wereldwijd is obesitas sinds 1975 bijna verdrievoudigd. In 2016 hadden meer dan 1,9 miljard volwassenen, 18 jaar en ouder, overgewicht. Hiervan waren meer dan 650 miljoen zwaarlijvig. 39% van de volwassenen van 18 jaar en ouder had overgewicht in 2016 en 13% had obesitas. Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in landen waar overgewicht en obesitas meer mensen doden dan ondergewicht. 41 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar hadden overgewicht of obesitas in 2016. Meer dan 340 miljoen kinderen en adolescenten in de leeftijd van 5-19 jaar waren in 2016 zwaarlijvig of zwaarlijvig. In Nederland: 1960: 15%, 2018: 52%. Voorspelling 2040: 60%, 2060: 80%.

Overgewicht en obesitas is volgens de WHO grotendeels te voorkomen! Ondersteunende omgevingen en gemeenschappen zijn van fundamenteel belang bij het vormgeven van de keuzes van mensen, door de keuze voor gezonder voedsel en regelmatige lichaamsbeweging de gemakkelijkste keuze te maken (de keuze die het meest toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar is).  

Wat is er nodig volgens de WHO: GLOBAL ACTION PLAN ON PHYSICAL ACTIVITY 2018-2030

 1. Creëer een actieve samenleving - sociale normen en attitudes. Een paradigma verschuiving in de gehele maatschappij door vergroting van kennis en begrip van, en waardering voor de vele voordelen van regelmatig fysieke activiteit, naar vermogen en op alle leeftijden.

 2. Creëer actieve omgevingen - ruimtes en plaatsen. Ondersteunende en veilige ruimtes en plaatsen creëren die de capaciteiten van mensen bevorderen en waarborgen, om toegang te hebben tot reguliere fysieke activiteiten.

 3. Creëer actieve mensen - programma's en mogelijkheden. Mensen van alle leeftijden helpen om deel te nemen aan regelmatige lichaamsbeweging als individuen, gezinnen en gemeenschappen.

  • Leefstijleducatie en voldoende activiteiten voor jongeren op scholen

  • Bevordering actieve leefstijl vanuit zorg- en welzijn sector

  • Meer lichaamsbeweging in parken en andere natuurlijke omgevingen (zoals strand, natuur), werkplekken, gemeenschapscentra, recreatie- en sportfaciliteiten.

  • Vergroten van fysieke activiteit en het verminderen van sedentair gedrag bij oudere volwassenen, naar vermogen, in instellingen zoals lokale en gemeenschapsgelegenheden, gezondheids-, sociale en langdurige zorgomgevingen , ondersteunde woonfaciliteiten en gezinsomgevingen, ter ondersteuning van gezond ouder worden.

  • Programma's in verschillende gemeenschapsinstellingen, voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.

  • Volledige gemeenschapsinitiatieven implementeren, die een verhoogde deelname aan lichamelijke activiteit bevorderen en het sedentaire gedrag van mensen van alle leeftijden.

 4. Creëer actieve systemen - overheden en beleidsbepalers. Versterken van systemen, internationaal, nationaal en lokaal, die nodig zijn om fysieke activiteit te verhogen en sedentair gedrag te verminderen. Deze acties hebben te maken met multisectorale partnerschappen, informatiesystemen en financieringsmechanismen in alle relevante sectoren.  

Activiteiten voor overgewicht preventie en gewichtsverlies dient volgens WHO te omvatten:

 1. Het verstrekken van kennis over de richtlijnen over de voeding en levensmiddelenadditieven.

 2. Het versterken van kennis over fysieke activiteiten methoden.

 3. Toepassing van gedragsveranderingsprogramma's.

 4. Duidelijkheid over frequentie van bezoeken en het gebruik van groeps- of individuele ondersteuning.

 5. Samenwerking met specialisten zoals artsen, om door te verwijzen indien noodzakelijk.

 6. Personeel/begeleiders die ervaren, opgeleid en adequaat gekwalificeerd zijn.

Burger advies

Wat adviseert de WHO de individuele burgers om overgewicht aan te pakken (Global action plan for the prevention and control of noncommunicable diseases 2013-2020).

 • beperking van de energie-inname van totale vetten en suikers;

 • verhoging van de consumptie van groenten en fruit, evenals peulvruchten, volle granen en noten; en

 • deel te nemen aan regelmatige lichaamsbeweging (60 minuten per dag voor kinderen en 150 – 400 minuten verspreid over de week voor volwassenen (inclusief uithoudingsvermogen training en spiertraining).

Wil je je kennis updaten over de nationale en internationale richtlijnen, adviezen en programma’s op gebied van overgewicht begeleiding, bezoek dan de Fitness met Passie workshop.

https://www.efaa.nl/web/fitness_met_passie

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO