20-02-2023
Eten om af te vallen – deel 3
In de eerste twee delen van deze korte serie hebben we de thema’s eiwitten en vetten besproken. In dit laatste deel bespreken we een belangrijke, als het gaat om eten om af te vallen: koolhydraten!
Koolhydraten Het lichaam krijgt, naast de energie van vetten en eiwitten, ook energie binnen via koolhydraten, deze zijn voornamelijk voor de direct beschikbare energie voor o.a. de hersenen, spieren en rode bloedcellen belangrijk. Naast het geven van energie, geven de koolhydraten een zoete smaak aan de voeding. Koolhydraten zijn te verdelen in 2 categorieën, namelijk enkelvoudig/geraffineerde of meervoudig/complexe.
Enkelvoudige koolhydraten
Voorbeelden van enkelvoudige/geraffineerde koolhydraten, die afgeraden worden om veel te eten en drinken, zijn:
Meervoudig/complexe koolhydraten
De meervoudige koolhydraten zijn ketens van enkelvoudige koolhydraten. Ze komen voor in granen (brood, rijst, deegwaren...), aardappelen, peulvruchten en groenten en smaken niet zoet. Complexe koolhydraten kunnen onderverdeeld worden in verteerbare koolhydraten of zetmeel en niet-verteerbare koolhydraten of voedingsvezels.
Voorbeelden van meervoudige/ complexe koolhydraten:
Verteerbaar of onverteerbaar
De verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en direct gebruiken als energiebron. In de dunne darm worden monosachariden en koolhydraten afgebroken, deze vallen onder de verteerbare koolhydraten. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels, die hebben een belangrijke functie voor de darmen.
Voedingsvezels dienen als bron voor (goede) bacteriën die in onze darmen leven, voornamelijk in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de vezels om in nuttige voedingsstoffen die bijvoorbeeld door de cellen in de darmwand als energiebron gebruikt kunnen worden.
De Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf kan hulp bieden bij het te weten komen van de aanbevolen hoeveelheden van alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Bij de Schijf van vijf staan de volgende aanbevolen punten centraal (zie figuur 1):
Aanbevolen hoeveelheden Schijf van vijf
Het is belangrijk dat je een voedingspatroon vindt dat grotendeels aan de onderstaande punten voldoet.
Extra aandachtspunten
Eet en drink vooral uit de Schijf van Vijf
Varieer elke dag binnen de vakken
Zo min mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf
Focus op groente en fruit en laat de calorierijke producten vaker achterwege.
Kies i.p.v. witte rijst voor zilvervlies rijst of een courgetterijst en dergelijke.
Glycemische index
Hieronder is een opsomming weergegeven van enkele producten met een hoge glycemische index (GI) en producten met een lange glycemische index
Producten met hoge of lage GI
Veel factoren hebben invloed op de glycemische index waardoor de GI zal stijgen of dalen. Koolhydraten met vetten, eiwitten en/of voedingsvezels kunnen gecombineerd worden, waardoor het effect op de piek van de bloedsuiker minder is. Ook het eten van rauwer voedsel zorgt voor een lagere GI. Hoe langer je een voedingsmiddel kookt of bakt, hoe meer de GI zal toenemen. Daarom hebben koude producten een lagere GI dan dezelfde producten warm.
Etiketten lezen
Een etiket lezen is handig wanneer je:
Verschillende onderdelen kunnen op het etiket gelezen worden. Zo kunnen de productbeschrijving en ingrediënten worden bekeken. Hierin wordt beschreven wat erin zit en hoeveel. De productbeschrijving staat vaak voor of boven de ingrediëntenlijst. De ingrediënten hebben altijd een verplichte volgorde, namelijk wat vooraan staat zit er het meest in.
Ook kunnen de voedingswaardes worden gecheckt. Voedingswaardes staan meestal in een tabel, met hierin de hoeveelheid kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout dat een product bevat.
Koolhydraten waarvan suikers 5%
Ook gebruiken fabrikanten veel andere benamingen voor suiker. Zo lijkt het alsof er geen suikers inzitten maar wanneer de woorden sap, nectar, siroop, stroop en woorden die op suiker of -oase eindigen, bevat, bevat het product toch een vorm van suiker. Onder het kopje koolhydraten bevindt zich altijd een punt ‘waarvan suikers’. Het advies hierbij is om deze suikers te minimaliseren tot maximaal 5% van de totale voedingsinname.
Etiket krokante muesli en drinkyoghurt
Je bent hier:
Over ons