11-04-2023

FLOWCEBO – Het zelf genezende vermogen van ons lijf activeren!

Iedereen kent wel de term Placebo. De farmaceutische industrie doet voor nieuwe medicaties onderzoek en gebruikt daarvoor altijd een controle groep. De ene groep krijgt de medicatie toegediend waarvan men de effectiviteit wil onderzoeken, de controle groep krijgt, niet wetende, een nep pil toegediend. Hiermee wil men testen of de nieuwe medicatie zelf het effect teweegbrengt of dat het meer door de deelnemer zelf gebeurt. Vaak gebruikt men dan nog een derde test groep, die krijgen geen medicatie of neppil, om de effecten te vergelijken van de controle groep. Wat blijkt is, dat bij de meerderheid van deze onderzoeken, het effect van de neppillen bijna en vaak meer is dan 50%, bij sommige medicatie zelfs 80 tot 100% is en dus bijna of helemaal gelijk is aan de effecten van de nieuwe medicatie.

Zelf genezend vermogen van het lichaam!

Blijkbaar is er een zelf genezend vermogen in ons lichaam actief, die geactiveerd wordt, als we er maar sterk in geloven. Het feit dat we denken dat we het echte medicijn toegediend krijgen is blijkbaar al voldoende om een zelf genezend effect in ons lichaam te activeren. Het belangrijkste systeem dat dit bewerkstelligt in ons lichaam is de activering van ons parasympatische zenuwstelsel. Dit is het herstel en opbouw systeem van ons lijf en is de tegenhanger van het sympatische zenuwstelsel, dat geactiveerd wordt als we gestrest zijn of in gevaarlijke situaties komen. Vandaag de dag is het helaas zo dat dat sympatische zenuwstelsel bijna de gehele dag, week, maand, chronisch dus, wordt uitgedaagd en geactiveerd, waardoor ons afweersysteem het negatief te verduren krijgt en ons weefsel  sneller veroudert. Ook zorgt het stresshormoon cortisol ervoor, als het chronisch in ons lijf circuleert, dat we cognitief en sociaal primitiever gaan functioneren en op de lange termijn ook sneller hersenaandoeningen krijgen.

Bewuste primaire preventie!

Hoe bijzonder vreemd is het, dat we wetenschappelijk aantonen dat we dat herstel systeem in ons lichaam blijkbaar zelf kunnen activeren, en dat we dat systeem, die kennis, niet volwaardig inzetten als ‘primair preventie medicijn’? Wij mensen hebben het bewustzijn om te kiezen voor het bewust activeren van het primaire preventie middel, het activeren van het parasympatische zenuwstelsel. Het placebo effect komt voort uit het onbewust activeren hiervan, het Flowcebo effect is het bewust activeren van het parasympatische zenuwstelsel, bij voorkeur meerdere malen per dag, elke dag.

Bewegen, voeding, Flowcebo!

Miljoenen mensen bewegen dagelijks, omdat ze goed voor hun lijf willen zorgen. Miljoenen mensen kiezen voor, wetenschappelijk aangetoonde, gezondheid bevorderende voeding, dagelijks. De wetenschap rijkt ons nu de volgende, en misschien wel de meest belangrijke primaire preventie methode aan, om dagelijks bewust in te gaan zetten, Flowcebo!

De meest eenvoudige preventieve maatregel überhaupt!

Als dat activeren van het parasympatische zenuwstelsel ons zoveel voordelen brengt, dan is het toch interessant, waardevol en belangrijk te onderzoeken hoe we dat kunnen doen? Dat was het idee van John van Heel, zelf al bijna 40 jaar onderzoeker, docent, ondernemer en auteur op het gebied van preventie, leefstijl en gezondheidsbevordering. Wat hem jaren geleden fascineerde is het feit dat we met het nemen van een paar flinke ademteugen, dus lekker diep inademen, dat parasympatische zenuwstelsel en dus het herstel en gezondheid mechanisme in ons lijf activeren. Hij ging op onderzoek uit om in kaart te brengen, welke nog andere manieren zijn om dat Flowcebo effect te genereren. We hoeven blijkbaar niet in een dergelijke wetenschappelijk onderzoek controlegroep te zitten om die herstelstoffen in ons lijf aan te maken.

Je brein als medicijn, hoe doe je dat?

Van Heel vatte zijn onderzoek samen in het nieuwe boek: ‘Je brein als medicijn, hoe doe je dat?’. Het boek gaat veel breder dan uitsluitend dit thema, er wordt ook in omschreven hoe bijvoorbeeld een gefixeerde mindset om te buigen naar een groei mindset. Twee grote hoofdstukken zijn er echter helemaal op gericht om dit Flowcebo effect bewust zelf te activeren, met gemakkelijk toe te passen oefeningen, die elke dag ingepast kunnen worden.

Een gezondere toekomst begin bij onszelf!

Iedereen weet wel dat het met onze leefstijl en gezondheid elk jaar weer een beetje achteruit gaat. Overgewicht, obesitas, diabetes, ze blijven al 70 jaar toenemen. We bewegen te weinig, eten te ongezond en beleven teveel stress, een dodelijke mix. Niet meteen, maar vroegtijdig sterven en veel meer jaren leven in ziekte aan het eind van ons leven is met deze mix gegarandeerd. Gelukkig weten we nu dat we zelf meer regie kunnen pakken, onderbouwd door de wetenschap.

Flowcebo en de preventie driehoek!

Van Heel geeft opleidingen, lezingen, presentaties en webinars over de preventie driehoek en Flowcebo, om de beschikbare informatie wereldkundig te maken en professionals en burgers te prikkelen om voor preventie te gaan. In de preventie driehoek presenteert hij 3 focuspunten voor primaire preventie, de eerste is management van de bloedsuikerspiegel aan de voorkant (met voeding) en achterkant (met beweging, sport en spiertraining), de tweede is het management van cortisol, met Flowcebo oefeningen en nummer drie is het management van de mindset, wat hij Bewust Positieve Zelfconditionering noemt.

Wil je aan de slag met primair preventie of er als professional alles over weten om het in je praktijk toe te passen, het gedachtengoed van van Heel is vertaald naar 3 online SWITCH programma’s op Leefstijlclub.nl, zijn boeken zijn hier ook te koop en vanuit de EFAA opleidingen Leefstijl academie verspreidt hij de kennis vanuit practitioner en coach opleidingen. Ook wordt er samengewerkt met huisartsen, fysiotherapie praktijken, personal trainers en sport en preventiecentra, die de Fit SWITCH, Food SWITCH en Mind SWITCH programma’s in hun eigen regio aanbieden.

Wil jij zelf Gezond leven practitioner worden en deze kennis tot je nemen, of wil je coach worden en anderen inspireren en begeleiden naar een duurzaam gezondere leefstijl, dan is een mooi start punt een SWITCH programma, een practitioner opleiding of zelfs de Leefstijlcoach niveau 4 opleiding.

https://portal.leefstijlclub.nl/

https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/mind-switch

https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/boeken

https://portal.leefstijlclub.nl/professionals/locaties

https://www.efaa.nl/voeding-health-en-lifestyle-opleidingen

https://www.efaa.nl/voeding-health-en-lifestyle-opleidingen/leefstijlcoach-nl-actief-niveau-4

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO