08-09-2010
De BeweegKuur voor aanpak van overgewicht en obesitas hoort snel in het basispakket te komen. Dat blijkt volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen in Ede klinkklaar uit het advies over gecombineerde leefstijlinterventies dat het College voor Zorgverzekeringen heeft uitgebracht aan demissionair minister Ab Klink van VWS.
Dat is goed nieuws voor mensen met overgewicht en een hoogrisicofactor zoals bijvoorbeeld diabetes, omdat ze echt hulp krijgen om gezonder te leren leven en daar de vruchten van kunnen plukken. En het is zeker goed nieuws voor de schatkist, vanwege de maatschappelijke besparingen. “Bewegen loont, dat verkondigen wij al jaren, maar nu wordt het keihard bewezen”, aldus Clémence Ross, directeur NISB. “Wij zien dagelijks in de praktijk dat de BeweegKuur mensen met diabetes en overgewicht actiever en gezonder, en dus gelukkiger maakt. En het ‘inverdieneffect’ is enorm: de opbrengst van de BeweegKuur is vele malen groter dan de investering die ervoor nodig is.”
Binnen een periode van tien jaar wordt 1,08 miljard euro aan besparingen op gezondheidseffecten bereikt als de BeweegKuur wordt ingevoerd. Met aftrek van de kosten blijft uiteindelijk 916 miljoen euro totale opbrengsten over door met name vermindering arbeidsverzuim en minder gebruik van zorg. Invoering levert in de eerste jaren een forse kostenpost op, maar dat wordt heel snel gecompenseerd door de opbrengst. CvZ heeft berekend dat in het eerste jaar van invoering 236.000 mensen zullen deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie, zoals de BeweegKuur.
Recept van de huisarts De pakketprijzen die CvZ in het advies heeft gehanteerd, zijn gebaseerd op de BeweegKuur, die NISB heeft ontwikkeld samen met partners, met subsidie van VWS. De BeweegKuur bereikt overal in het land bewezen goede resultaten bij mensen met (hoog risico op) diabetes en/of met overgewicht. Zij krijgen een recept van de huisarts voor begeleiding van bijvoorbeeld diëtisten en fysiotherapeuten naar een actievere en gezondere leefstijl. NISB is al sinds 2007 bezig met de BeweegKuur. Momenteel worden overal in het land al opleidingen gegeven aan alle leefstijladviseurs, fysio-/oefentherapeuten, diëtisten en netwerkbegeleiders. Honderden professionals uit de eerstelijnszorg en rond de tweeduizend gemotiveerde deelnemers zijn betrokken bij de laatste testen van de BeweegKuur voordat deze landelijk kan worden ingevoerd per 1 januari 2012.
NISB is erg blij met de inhoud van het rapport. Wel zet de organisatie nog vraagtekens bij het advies dat deelname gratis zou moeten zijn. In een deel van de pilots wordt een eigen bijdrage gevraagd. Uit die ervaringen in de praktijk blijkt dat voor het merendeel van de deelnemers een beperkte eigen bijdrage geen beletsel is en juist ook motiverend kan werken om de adviezen op te volgen. Ook is de overgang van bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut naar een gewoon lidmaatschap van een vereniging of fitnesscentrum dan niet zo groot, wat volgens NISB de kans op doorzetten van de gezonde leefstijl vergroot.
Lokale aanpak werkt Typisch voor BeweegKuur is het vormen van een lokaal netwerk, waarbij gemeenten en eerstelijnszorg en sport en welzijn samenwerken. Daarmee sluit BeweegKuur ook nauw aan bij eerdere adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en RIVM dat landelijk en lokaal preventiebeleid veel beter op elkaar moeten aansluiten.De BeweegKuur wordt ontwikkeld met subsidie van het ministerie van VWS. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) is projectleider van de BeweegKuur en werkt daarbij samen met verschillende partners, te weten het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijn (LVG), de Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten (NVDA), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD), Diabetes Vereniging Nederland (DVN), de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). Aan de doorontwikkeling van de BeweegKuur voor mensen met overgewicht of obesitas hebben ook de volgende organisaties meegewerkt: het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), de Obesitas Vereniging en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
Je bent hier:
Over ons