02-08-2021

Wil je gratis deelnemen aan de webinar ‘Veganisme, het wat, waarom en hoe?’, schrijf je dan in voor 9 september, 19:00 uur via info@leefstijlclub.nl.

Vorige week publiceerden we deel 1 van deze mini serie over veganisme.  Deze week gaat Jaël Westrus, student en beginnend auteur en daarnaast vegan/animal liberation activiste, in op veganisme ten opzichte van het milieu en onze gezondheid. In het laatste deel, volgende week, wordt veganisme belicht t.o.v. de impact op de medemens en hoe je het aan zou kunnen pakken om vegan te worden.

Het milieu

Wat we eten heeft ook geweldig veel impact op het milieu. Wist je dat vee en hun bijproducten verantwoordelijk zijn voor minstens 32.000 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) per jaar? En dat 18% van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen van veeteelt komt en de gecombineerde uitlaatgassen van al het transport maar 13%? Of dat vee verantwoordelijk is voor 65% van alle door mens veroorzaakte uitstoot van nitrous oxide - een broeikasgas met 296 keer het aardopwarmingsvermogen van koolstofdioxide, dat 150 jaar in de atmosfeer blijft? Dat de emissies voor de landbouw naar verwachting met 80% zullen toenemen tegen 2050?

Wist je dat er voor en kilo rundvlees 15.500 liter water nodig is, voor een kilo varkensvlees 6000 liter en voor kippenvlees 4300 liter?  Natuurlijk is er voor het verbouwen van plantaardig voedsel ook water nodig, echter is dit aanzienlijk minder omdat plantaardig voedsel direct naar de bron kan gaan, in plaats van eerst in het lichaam van een dier, waarna het dier uiteindelijk geslacht wordt. Plantaardig eten is eten zonder de voedingsstoffen te filteren door iemand anders zijn lichaam.

Wist je ook dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 20%-33% van het gebruik van al het zoete water wereldwijd? En wist je dat vee of veevoer 1/3 van al het ijsvrije land op aarde in beslag neemt? Dat 1/3e van alle grond wereldwijd verwoestijnd is, met de veehouderij als grootste drijfveer? Een boerderij met 2500 melkkoeien evenveel afval produceert als een stad met 411.000 inwoners? De veeteelt verantwoordelijk is voor tot wel 91% van de verwoesting van het Amazone regenwoud? Dat er al 136 miljoen hectare regenwoud is gekapt voor veeteelt?

Wist je dat er maar liefst 2.7 biljoen dieren uit de oceaan worden gehaald elk jaar? En dat wetenschappers schatten dat elk jaar 650.000 walvissen, dolfijnen en zeehonden worden gedood door de visserij?

Wist je dat minimaal 50% van alle granen wereldwijd naar de veeteelt gaat?

En ten slotte; wist je dat een persoon die een vegan dieet volgt, 50% minder koolstofdioxide produceert, 1/11e aan olie gebruikt, 1/13e aan water en 1/18e aan land in vergelijking met een vleesliefhebber?

Bronnen:

https://www.cowspiracy.com/facts

https://www.nudge.nl/blog/2015/04/15/wat-de-impact-van-minder-vlees-eten/

Voldoende redenen dus, waarom mensen besluiten om plantaardig te eten voor het milieu.

Het is tenslotte een beetje krom om je best te doen voor allemaal dingen die uiteindelijk nog steeds minder effect hebben op het milieu dan je dieet, maar je dieet niet te veranderen. Als dit onderwerp je interesseert raad ik de documentaire Cowspiracy aan, onder andere te vinden op Netflix.

Gezondheid

Een plantaardig dieet heeft ook veel voordelen voor onze gezondheid. Dierlijke producten zitten namelijk vol met hormonen, antibiotica, pus (er is een afgesproken percentage pus bijvoorbeeld dat in zuivel mag zitten, bah) en cholesterol. Cholesterol komt uitsluitend voor in dierlijke producten. Wanneer je switcht naar een volledig plantaardig dieet krijg je geen cholesterol meer binnen.

Er zijn veel ziektes gelinkt aan het eten van dierlijke producten; besmettelijke ziektes en niet-besmettelijke ziektes.

Onder de besmettelijke ziektes vallen bijvoorbeeld de varkenspest, vogelpest, gekke koeienziekte, ebola (de eerste uitbraak ontstond zo’n 25 jaar geleden door het transporteren van apen voor dierproeven), sars (waarschijnlijk ontstaan door het eten van een civetkat door mensen), corona (ontstaan door het eten van een pangolin of vleermuis), en zelfs HIV/Aids, in de jaren 20 overgedragen van een besmette chimpansee in Congo, waar chimpansees werden gejaagd en gegeten. De pandemie waar wij nu in leven is een duidelijk voorbeeld van het gevaar dat het eten van dierlijke producten met zich meebrengt.

Veel gevreesde niet-besmettelijke ziektes zijn ook gelinkt aan het eten van dierlijke producten.  Van voedselvergiftiging van bacteriën zoals e.coli, lysteria en salmonella, tot impotentie, tot diabetes type 2, dementie, obesitas, artritis (reuma), staar, osteoporose (botontkalking, ironisch genoeg sterk gelinkt aan zuivel...), COPD, fybromyalgie, hart- en vaatziekten, nierziektes en meer dan 12 soorten kanker. 

Het Center for Disease Control and Prevention concludeert dat 75% van alle nieuwe infectieziekten een dierlijke oorsprong hebben.

Een ander gevaarlijk iets wat het eten van dierlijke producten met zich meebrengt is ‘superbugs’. Superbugs zijn antibiotica resisterende bacteriën, wat betekent dat dit ziektes kan veroorzaken die wij niet kunnen bestrijden. De veeteelt is hier een directe oorzaak van; zo’n 80% van alle antibiotica in de VS gaat bijvoorbeeld naar de veehouderij.

Al met al hebben veganisten een hogere leeftijdsverwachting dan non-vegans. De reden? Mensen zijn frugivoren. Wij zijn niet gemaakt om dierlijke producten te eten. Voor meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp raad ik deze post aan; https://thegenuinehuman.com/vitality/diet/humans-are-frugivores/

Bronnen;

Dr. Michael Greger, M.D. FACLM, NutritionFacts.Org, Dr. Michelle McMacken

Ik raad ook de documentaire The Game Changers aan, een docu over indrukwekkende atleten die een plantaardig dieet volgen, onder andere Patrik Baboumian (voormalige sterkste man van Duitsland) en Arnold Schwarzenegger, en met onder andere Jackie Chan als executive producer.

The Game Changers staat onder andere op Netflix.

Auteur: Jaël Westrus, student en beginnend auteur en daarnaast vegan/animal liberation activiste.  Toen Jaël 10 jaar oud was leerde zij voor het eerst over de bio industrie en besloot zij vegetariër te worden; toen ze 16 jaar was leerde ze waarom vegetariër zijn niet genoeg is en werd ze veganist. Ze gebruik haar gastlessen om zich uit te spreken voor de dieren die dit zelf niet kunnen en in onze maatschappij vaak vergeten worden; en enkel gezien worden als product of service aan de mens, niet als individu.

In deel 3. Het laatste deel, gaat Jaël Westrus, student en beginnend auteur en daarnaast vegan/animal liberation activiste, in op veganisme ten opzichte van de impact op de medemens en hoe je het aan zou kunnen pakken om vegan te worden.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO