28-12-2024

3 mythes over sporten met een verstandelijke beperking (en hoe jij ze kunt doorbreken).

Sport en beweging is goed voor lichaam en geest, maar voor mensen met een verstandelijke beperking (VB) bestaan er verwoede mythes die ontmoedigend werken om deel te nemen. Deze staan de inclusie van mensen met een VB in de sport in de weg. In dit artikel bespreken we drie veelvoorkomende mythes en leggen we uit hoe je deze kunt doorbreken.

Mythe 1: “Mensen met een VB kunnen niet volledig meedoen aan sportactiviteiten.”

Een van de grootste misvattingen is dat sport te complex of fysiek uitdagend zou zijn voor mensen met een VB. Veel mensen denken dat deelname beperkt blijft tot recreatieve vormen van beweging. Niets is minder waar! Sport kan worden aangepast aan vrijwel elk niveau. De nadruk hoeft niet altijd te liggen op competitie.

Je doorbreekt deze mythe door het aanbieden van inclusieve sportmethodieken. Deze worden je bijgebracht tijdens de Sport Care opleiding waarin je leert hoe je sport toegankelijk maakt. Er zijn veel mogelijkheden om mensen met verschillende verstandelijke beperkingen een actieve rol te geven, bv. door het inzetten van creatieve aanpassingen en het kiezen van geschikte materialen. Onderzoek toont bovendien aan dat participatie in sport de sociale betrokkenheid en zelfredzaamheid verhoogt (Centers for Disease Control and Prevention, 2024).

Mythe 2: "Sporten is gevaarlijk voor mensen met een VB."

De angst dat sporten kan leiden tot verwondingen of gevaarlijk is, is een hardnekkige mythe. Hoewel sommige uitdagingen extra voorzichtigheid vereisen, is sporten juist goed voor de algehele gezondheid. Het vermijden van sportactiviteiten kan leiden tot secundaire gezondheidsproblemen, zoals obesitas of cardiovasculaire aandoeningen.

Veiligheid begint met een goed begrip van de individuele behoeften van de sporter. Via de Sport Care opleiding leer je om risico’s te herkennen en daarin een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat sporten onder begeleiding van deskundigen leidt tot een significante vermindering van gezondheidsrisico’s (World Health Organization, 2021).

Mythe 3: "Mensen met een VB hebben geen interesse in sporten."

Dit houdt verband met de aanname dat mensen met een VB liever niet deelnemen aan fysieke activiteiten. Deze aanname is schadelijk omdat het de sportparticipatie onnodig beperkt. Veel mensen met een VB willen juist actief zijn maar voelen zich (nog) niet adequaat ondersteund.

Het draait uiteindelijk allemaal om het bieden van een inclusief sportklimaat. Door bewustwording en educatie kun je sportactiviteiten aantrekkelijker maken en bijvoorbeeld stigma's en miscommunicatie wegnemen. Vanuit Sport Care Plus leren we coaches om persoonlijke interesses en talenten van sporters centraal te stellen. Wanneer sporters zich gehoord en begrepen voelen neemt hun motivatie om deel te nemen toe (Sakalidis et. al., 2023).

Opleiding als oplossing

Het doorbreken van deze misvattingen vereist bewustwording, kennis en vaardigheden. Via de Sport Care methodiek leer je hoe je veilige, inclusieve en veilige sportomgevingen kunt bieden. Met de juiste tools kun jij sport toegankelijk maken voor iedereen.

Wil je meer leren? Bekijk onze website Sport Care Plus en meld je via EFAA aan voor de opleiding: Sport Care Opleiding

Bronnen:

  • Sakalidis KE, Fadeeva A, Hettinga FJ, Ling FCM, (2023), The role of the social environment                in inclusive sports participation-Identifying similarities and challenges in athletes with    and without Intellectual Disabilities through coaches' eyes: A qualitative inquiry. PLoS        One. 2023 Jan 11;18(1): doi: 10.1371/journal.pone.0280379.
  • World Health Organization. (2021). Physical Activity Guidelines, WHO, geraadpleegd op 16-               12-2024
  • Tineke Visser, Stichting Sport Care Plus.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO