29-12-2023

Creëer je eigen leefstijl matrix 2024 naar een gezonder leven

De invloeden op onze gezondheid zijn veelvuldig. Het positieve gezondheid spinnenweb laat ons zien dat er naast de fysieke invloeden zoals bewegen en voeding, ook andere invloeden zijn zoals mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks goed kunnen functioneren. De afgelopen 50 jaar zijn we steeds ongezonder gaan eten, steeds minder gaan bewegen en ondervinden de meesten van ons dagelijks te veel stress. De verbondenheid heeft de afgelopen eeuw ook een knak gekregen, de traditionele zingeving vanuit de religies heeft vooral in de westerse wereld voor veel mensen plaatsgemaakt voor een individuele visie op het leven en zijn. We zijn steeds individualistischer gaan leven en voor onze gezondheid (te) sterk gaan leunen op de zorg. Het resultaat is een overgewicht-, obesitas-, diabetes-, sarcopenie (spierverval)- en ziekte-epidemie in alle westerse landen. Het aantal mensen met overgewicht is in de afgelopen veertig jaar wereldwijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van wereldgezondheidsorganisatie WHO. In 2016 had 39 procent van de wereldbevolking overgewicht, waar in 1975 ‘slechts’ 22 procent van de mensheid te dik was. Amerika is koploper, al meer dan 75% van de bevolking heeft overgewicht of obesitas met een voorspelling van 90% in 2040. Is het tij nog te keren of heeft straks tussen 2040 en 2060 ook 90% van ons overgewicht of obesitas?

De invloed van de omgeving op ons gezondheidsgedrag

Onze omgeving heeft een enorme invloed op ons gedrag en leefstijl. Zo blijkt dat mensen die veel op locaties komen waar ze snoepgoed aanbieden op een laagdrempelige manier, ook meer snoepen dan mensen die niet in dergelijke omgeving komen. Dit is een van de redenen dat de overheid er nu werk van maakt Gezonde Scholen te creëren, scholen waar de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is. Ook wordt er werk gemaakt van gezondere voeding in supermarkten, gezonde sportkantines en gezonde bedrijfskantines. Kunnen we zelfstandig ook iets met deze wijsheid? Is het mogelijk onze eigen omgeving beter in te richten, zodat we gemakkelijker de gezonde keuzes maken?

Onze eigen leefstijl matrix

Een ieder beleefd de eigen omgeving op zijn of haar unieke manier, maar toch maakt het veel uit, voor de keuzes die we maken, hoe onze omgeving is ingericht. We kunnen onze eigen persoonlijke leefstijl matrix inrichten, zodat we gemakkelijker keuzes maken wat onze leefstijl betreft, die beter passen bij wat we willen en onze gezondheid bevorderen, in de plaats dat we dat, helaas vaak ongezonde, blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Dit vergt natuurlijk wel bewustzijn over de ongezonde invloeden. Wat hebben we (onszelf aan)geleerd wat ongezond is en blijven we vanuit onbewuste onbekwaamheid en door onze conditionering maar herhalen? Vanuit Leefstijlclub hebben we de meest essentiële inzichten van een gezonde leefstijl in kaart gebracht;

  1. Elk dagdeel een beweegmoment van minimaal 5 minuten, maar bij voorkeur 20 à 30 minuten (het 21/7 concept).
  2. Elke maaltijd voldoende vezels en eiwitten eten en enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten beperken.
  3. Elk dagdeel een mentale ontspanningsoefening van minimaal 1 minuut, maar bij voorkeur 5 à 15 minuten
  4. Een helder perspectief ontwikkelen op je leefstijl en toekomst.

Er zijn honderden invloeden, zo niet duizenden, op onze gezondheid, echter deze 4 aspecten vormen een belangrijk fundament. We hebben ze teruggebracht naar concrete acties, zodat ze gemakkelijker te implementeren zijn in de leefstijl. Deze 4 aspecten zijn geformuleerd op basis van de 3 vitaal geheimen van Leefstijlclub.

De uitdaging van de Homo Sapiens!

Onze uitdaging is, als we onszelf een doel stellen, dat er dan nog geen blauwdruk aanwezig is, geen neurologisch netwerk in ons brein, welke deze wenselijke leefstijl onderdelen een gewoonte maken. Sterker nog, vanuit de oude gewoonte zal er enorme tegenwerking komen, als we pogingen wagen om het ‘nieuwe’ gedrag in te zetten. Ons Homo Sapiens brein zit dermate in elkaar dat het logisch is, dat we dat wat we aangeleerd en vaak herhaald hebben, blijven doen en op een bepaald moment zelfs gaan verdedigen. Het bewust hiervan worden, dat dat wat we denken over onszelf en onze leefstijl, niet altijd dat hoeft te zijn wat we ook daadwerkelijk willen, is een eerste voorwaarde om uit deze vicieuze ongezonde gewoontecirkel te ontsnappen. Daarom is er naast de doelstelling, focus en aandacht nodig en bij voorkeur positieve prikkels vanuit de omgeving.

Jouw leefstijl matrix 2024

Breng eens compact in kaart wat jij dagelijks en wekelijks doet voor je gezondheid. Dat begin wellicht met tandenpoetsen in de ochtend, maar noteer eens welke gezonde voedingsmiddelen je bij het ontbijt binnen krijgt, wanneer heb je je eerste beweegactiviteit van minimaal 5 minuten aaneengesloten, welke ontspanningsactiviteit pas je wanneer toe, hoe is het met fruit, water drinken, salade, peulvruchten, enz. Analyseer vervolgens hoeveel dagdelen je nog geen beweegmomenten hebt, vezels en eiwitten eet, enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten weglaat en mentale ontspanningsoefeningen doet. Daardoor krijg je in beeld waar de ruimte voor progressie ligt. Bepaal vervolgens waar je eind 2024 wil staan op deze vlakken. Je hoeft niet perse alles in een keer te veranderen, stapje voor stapje werkt vaak beter en duurzamer.

Zelf-nudging!

Zoals gezegd, het doel bepalen, is meestal niet voldoende. Om een gewoonte te ontwikkelen kan tussen de 20 en 250 dagen duren, gemiddeld tussen de 60 en 70 dagen. Daarvoor is het nodig dat we het gewenste gedrag consistent toepassen en, als we even uit de bocht schieten, het meteen weer oppakken. Door onze brein structuur zijn we snel geneigd het nieuwe, gewenste gedrag te vergeten, daarom is self-nudging een geschikte strategie om je te helpen het nieuwe gedrag te implementeren in je leefstijl. Nudging is als het geven van een vriendelijke duw in de juiste richting, door subtiele aanwijzingen en keuzemogelijkheden in de omgeving te gebruiken/plaatsen om de gezondere levensstijlkeuzes aan te moedigen, gemakkelijker te maken en niet te vergeten.

Zo kan je bijvoorbeeld al een boodschappenlijstje voorbereiden, waarop je de dingen die je niet meer wil eten weglaat en juist de dingen die je meer wil eten opneemt. Als je bijvoorbeeld meer vezels wil eten, zet fruit prominenter op tafel en zet salades en peulvruchten op je boodschappenlijstje. Wil je op werk meer water drinken, zet een kan water op je bureau. Voor de gezondere snack in de avond, haal yoghurt en noten in huis om te mixen. Bespreek je doelen ook met iemand die je wil ondersteunen en af en toe een duwtje in de rug wil geven, ook dat is een vorm van self-nudging.

Maak van 2024 je beste jaar tot nu toe!

De nieuwjaars doelstellingen wat leefstijl betreft zijn door de meesten al op 10 januari vergeten. Dat gaat jou niet overkomen. Met behulp van jouw leefstijl matrix 2024, kan je ervoor zorgen dat 2024 echt een speciaal jaar gaat worden, die van impact gaat zijn, de rest van je leven.

Het Leefstijlclub team wenst je een heerlijk gezellige jaarwisseling en een gezond en vitaal 2024.

Wil je meer leren over duurzame gezondheidsbevordering, kijk op www.leefstijlclub.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO