19-10-2024

De inclusieve sportomgeving!

In 2008 is het VN-verdrag handicap door 186 overheden geratificeerd, waaronder ook Nederland. Dit verdrag houdt in dat mensen met specifieke uitdagingen en/ of andere mogelijkheden recht hebben op een evenwaardige plaats in de maatschappij en ook als zodanig meedoen in de maatschappij. Hier hoort de sportbeoefening ook bij.

Om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht hun vaardigheden, met verschillende mogelijkheden en capaciteiten kan deelnemen aan sport en beweging, is het van belang dat de inclusieve sportomgeving wordt genormaliseerd. Een inclusieve sportomgeving bevordert niet alleen fysieke activiteit, maar ook sociale interactie, zelfvertrouwen en het welzijn van deelnemers. Hieronder bieden we zes praktische richtlijnen om een inclusieve en toegankelijke sportomgeving te ontwikkelen:

Begrijp de behoeften van de deelnemers

Het belangrijkste is om de specifieke behoeften en mogelijkheden van de deelnemers te begrijpen.

Als men bijvoorbeeld werkt met deelnemers met autisme, kunnen sensorische overwegingen zoals het verminderen van harde geluiden en felle lichten belangrijk zijn.

Toegankelijkheid van faciliteiten

Controleer of de sportclub toegankelijk is voor mensen met specifieke uitdagingen. Let bijvoorbeeld op obstakelvrije en brede toegangspaden, invalideparkeerplaatsen, geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking, aangepaste kleedkamers en toiletten en een drempelvrije ingang.

Training van personeel en vrijwilligers

Coaches en trainers moeten zich bewust zijn van de behoeften van verschillende groepen deelnemers. Dit betekent ook dat zij weten hoe ze effectief kunnen communiceren met mensen met andere capaciteiten. Heeft het personeel bijvoorbeeld training gehad in inclusieve coachingmethoden?

Creëer een inclusieve cultuur

Een inclusieve sportomgeving gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid, maar ook over een cultuur van acceptatie en respect. Moedig een sfeer van inclusie en ondersteuning aan waarin alle deelnemers zich welkom voelen. Dit kan worden bereikt door deelnemers te motiveren om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Daarnaast is het van groot belang dat er een helder beleid tegen discriminatie en richtlijnen bestaan die de waarden van gelijkheid en respect waarborgen.

Aanpassen van materiaal en apparatuur

Zorg ervoor dat het sportmateriaal en de apparatuur geschikt zijn voor alle deelnemers. Dit kan betekenen dat er nieuw materiaal nodig is of dat er aanpassingen nodig zijn. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van aangepaste sportrolstoelen of andere beschikbare hulpmiddelen.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de looppaden breed genoeg zijn voor rolstoelen. Zorg er ook voor dat er sportmateriaal, zoals ballen en rackets, in verschillende maten en gewichten beschikbaar is, zodat alle deelnemers optimaal kunnen deelnemen aan de activiteiten.

Communicatie

Zorg voor duidelijke communicatie over de verschillende activiteiten die worden aangeboden. Het is belangrijk om eenvoudige taal te gebruiken, zodat alle deelnemers de informatie gemakkelijk kunnen begrijpen. Om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van deelnemers is het raadzaam om gebruik te maken van vertalingen en symbolen. Dit draagt bij aan een inclusieve omgeving waarin iedereen zich betrokken voelt. Regelmatige communicatie helpt ook om eventuele vragen of zorgen tijdig op te merken.

Hoe de opleiding tot Sport Care Coach helpt bij het creëren van een inclusieve sportomgeving

De opleiding tot Sport Care Coach is ontwikkeld om professionals de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn om een inclusieve sportomgeving te creëren. De cursus richt zich onder andere op de volgende gebieden:

  1. Coachingmethoden: Deelnemers leren hoe ze hun coaching stijl kunnen aanpassen aan de behoeften van hun sporters. Dit zijn specifieke communicatietechnieken en het aanpassen van oefeningen om inclusie te bevorderen.
  2. Samenwerking met zorginstellingen en gemeenschappen: De opleiding benadrukt het belang van samenwerking met zorginstellingen en gemeenschappen om sportparticipatie voor mensen met specifieke uitdagingen te vergroten. Stichting Sport Care Plus ondersteunt hierbij.
  3. Cultuur van inclusie: Deelnemers worden opgeleid om een inclusieve cultuur te bevorderen in een sportomgeving waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht hun capaciteiten.

Door deze vaardigheden en kennis op te doen, zijn sporttrainers die de Sport Care opleiding afgerond hebben goed voorbereid om inclusiviteit te creëren in de sportclub/ sportvereniging die bijdragen aan de gezondheid, het welzijn en het sociale leven van hun deelnemers. Het programma bereidt sporttrainers voor op de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met het werken in een diverse sportomgeving, zodat zij een positieve impact kunnen maken op de levens van mensen met specifieke uitdagingen.

Voor meer informatie over hoe onze opleiding jou kan helpen om een inclusieve sportomgeving te creëren, bezoek Sport Care Plus.

Bronvermelding:

Tineke Visser, Stichting Sport Care Plus. Docente van de Sport Care coach opleiding: 

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen-verdieping/sport-care-coach-opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO