12-05-2024

Hoe snel kan je personal trainer worden?

Personal Training wordt steeds populairder en de vraag blijft groeien. Steeds meer mensen ervaren de waarde van de persoonlijke begeleiding en zien de personal trainer ook steeds meer al een persoonlijke leefstijl assistent. Daardoor groeit ook het aantal personal trainers en de vraag die wij steeds vaker krijgen bij EFAA opleidingen is, ‘Hoe snel kan ik personal trainer worden?’.

Het antwoord hierop hangt af van een paar factoren, zoals welke achtergrond je bijvoorbeeld hebt in fitness, je toewijding aan de studie en welke specifieke certificeringen je wilt behalen. Over het algemeen kun je het traject naar het worden van een personal trainer zo snel of langzaam maken als je zelf wilt.

Toch hier eerst een paar stappen die je waarschijnlijk zult doorlopen alvorens je personal trainer bent:

Ervaringsdeskundige:

Het helpt enorm als je al geruime ervaring hebt met fitnesstraining voor jezelf. Door zelf regelmatig te trainen, heb je praktische ervaring opgedaan met verschillende oefeningen, apparatuur en trainingsmethoden. Je begrijpt hoe bepaalde oefeningen voelen, wat effectief is en hoe je routines kunt aanpassen om verschillende doelen te bereiken. Als je zelf traint, kun je je gemakkelijker verplaatsen in de uitdagingen en frustraties die je klanten kunnen ervaren. Dit kan gaan over alles van motivatieproblemen tot fysieke beperkingen. Dit begrip stelt je in staat om empathisch en ondersteunend te zijn, waardoor je een betere trainer wordt. Klanten waarderen het ook wanneer een trainer spreekt vanuit eigen ervaring. Dit verhoogt je geloofwaardigheid en helpt bij het opbouwen van vertrouwen. Door zelf een actieve en gezonde levensstijl te leiden, word je ook een rolmodel voor je klanten. Dit kan hen inspireren en motiveren om hun eigen fitnessdoelen serieus te nemen en naar jouw adviezen te luisteren.

Basiskennis fitness:

Als je al goede kennis hebt van fitness en ervaring met trainen, ben je al een stap vooruit. Zo niet, dan is het belangrijk om eerst zelf goed bekend te raken met verschillende soorten trainingen, fitnessprincipes en technieken. Ook de basiskennis in anatomie, fysiologie en trainingsleer is cruciaal om personal trainer te worden en zelfs om aan een PT opleiding te beginnen, anders loop je bij de start al 1 : 0 achter.

Certificering:

De meeste sportscholen en klanten verwachten dat een personal trainer een professionele certificering heeft. De meest gevraagde PT certificering in de wereld is de NASM PT certificering, welke ook Europees erkend is. Een dergelijke opleiding neemt ongeveer 6 maanden in beslag, afhankelijk van hoeveel tijd je besteedt aan studeren.

Personal Trainer praktijkervaring:

Terwijl je in de opleiding zit is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan beginnen met stage lopen bij een ervaren personal trainer (EFAA helpt je aan een stageplaats), werken in een sportschool, of zelfs gratis sessies aanbieden om feedback te krijgen en je vaardigheden te verbeteren.

Afhankelijk van je interesses en de behoeften van je klanten, kun je je na je personal trainer opleiding ook specialiseren in bepaalde gebieden zoals gewichtsverlies, krachttraining, revalidatie, seniorenfitness, of sport-specifieke training. Na elke specialisatie kan je je bestaande doelgroep weer beter helpen en een nieuwe doelgroep aantrekken. Bovendien evolueert de fitnessindustrie voortdurend, dus voortdurend leren en jezelf bijscholen is cruciaal om succesvol te blijven en je klanten de beste begeleiding te bieden.

Dus, afhankelijk van waar je begint, kan je binnen enkele maanden een gecertificeerde personal trainer zijn, maar het opbouwen van een succesvolle carrière met een trouwe klantenkring en specialisaties zal zeker langer duren.

Wil je in stappen personal trainer worden, bekijk dan eens dit 7 stappenplan:

https://www.efaa.nl/de-personal-trainer-carriere-route

Ben je er al zeker van dat je deze kant op wil, dan zijn dit de geschikte opleidingen:

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO