12-11-2023
Voeding om juist te eten om af te vallen!
Als je wilt afvallen, is het belangrijk om te focussen op een gezond en gebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen. Welke voedingsmiddelen te vermijden als je af wilt vallen omschrijven we in de factsheet: ‘Voeding om te vermijden als je af wil vallen’. In deze factsheet ligt de focus op, wat juist wel te eten als je een gezond gewicht wilt behouden of af wilt vallen.
Laten we eerst benadrukken dat dit geen compleet overzicht is, maar een relatief compact overzicht van de voedingsmiddelen die gezond zijn om te eten en het meest positieve impact hebben op de vetstofwisseling.
Vezelrijke voeding!
Vezelrijke voeding kan een echte gamechanger zijn als je wilt afvallen, en hier zijn een paar redenen waarom:
Kortom, vezels zijn als die betrouwbare vriend in het afslank programma. Vezelrijke voeding is o.a. groenten en fruit, volkorenbrood, bruine rijst, peulvruchten, noten en zaden, volkoren pasta, aardappelen (vooral de schil), avocado, havermout en quinoa.
Eiwitrijke voeding!
Eiwitrijke voeding is erg belangrijk voor je als je gezond ouder wil worden, op gewicht wil blijven of af wilt vallen. Hier is het waarom;
Voldoende eiwitrijk eten is dus cruciaal als je gezond wilt leven en als je af wilt vallen. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor spieropbouw en -herstel, maar ze ondersteunen ook je immuunsysteem en zijn betrokken bij talloze lichaamsfuncties. Je vindt eiwitten in een breed scala aan voedingsmiddelen. Voor dierlijke bronnen kun je denken aan mager vlees zoals kipfilet, vis zoals zalm of tonijn, en eieren. Zuivelproducten zoals Griekse yoghurt en kwark zijn ook goede opties.
Als je de plantaardige kant op wilt, bieden linzen, bonen, kikkererwten, quinoa en noten een uitstekende dosis eiwitten. Voor degenen die graag alternatieven voor vlees willen, zijn tofu, tempeh en seitan ook eiwitrijk en passen ze goed in een gebalanceerd dieet.
Het mixen van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen kan zorgen voor een goed afgerond voedingsprofiel. En vergeet niet dat het bij eiwitinname niet alleen om kwantiteit gaat; kwaliteit is minstens zo belangrijk. Zoek naar opties die rijk zijn aan essentiële aminozuren en laag in verzadigde vetten en cholesterol om het meeste uit je eiwitconsumptie te halen.
Gezonde vetten!
Het consumeren van gezonde vetten kan een positieve invloed hebben op het proces van afvallen, en wel op verschillende manieren:
Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om vetten mate te eten. Omdat vetten calorierijk zijn, kunnen ze snel bijdragen aan een calorieoverschot als je er te veel van eet, wat weer kan leiden tot gewichtstoename. De algemene aanbeveling is dat ongeveer 20-35% van je dagelijkse calorieën uit vetten moet komen. Deze richtlijnen kunnen echter variëren afhankelijk van je persoonlijke gezondheidsdoelen, leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en eventuele medische aandoeningen. Het is ook belangrijk om te focussen op de kwaliteit van de vetten die je consumeert. Door voornamelijk te kiezen voor bronnen met onverzadigde vetten zoals noten, avocado's, olijfolie en vette vis. Bovendien is het belangrijk om verzadigde en transvetten zoveel mogelijk te vermijden.
Als je specifieke doelen hebt, zoals afvallen of het opbouwen van spiermassa, kan een meer gepersonaliseerde aanpak nodig zijn. Een voedingsdeskundige of andere gezondheidsprofessional kan je helpen bij het maken van een voedingsplan dat is afgestemd op jouw behoeften.
Zuivel
Het eten van zuivel kan een rol spelen bij gewichtsverlies, maar het is niet per se een vereiste. Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en magere melk bevatten eiwitten en calcium, die beide kunnen bijdragen aan het bevorderen van een gevoel van verzadiging en het behoud van spiermassa tijdens het afvallen. Het eiwitgehalte kan je helpen langer vol te blijven zitten, waardoor je minder geneigd bent om tussendoor te snacken.
Echter, het is belangrijk om bewuste keuzes te maken als het op zuivel aankomt. Volvette zuivelproducten bevatten veel verzadigde vetten en calorieën, die het afvallen kunnen belemmeren als je er te veel van consumeert. Kies daarom eerder voor magere of halfvolle varianten als je probeert af te vallen.
Sommige mensen zijn lactose-intolerant of kiezen ervoor om zuivel te vermijden om andere redenen, zoals ethische overwegingen. In dat geval zijn er tal van andere voedselbronnen die kunnen voorzien in de benodigde voedingsstoffen, zoals plantaardige melksoorten, noten en zaden, en eiwitrijke groenten.
Voeding die de vetstofwisseling stimuleert!
Als je medicijnen neemt of een medische aandoening hebt, is het raadzaam eerst met je arts te overleggen voordat je regelmatig appelazijn gaat gebruiken. Ga voor biologische, ongefilterde en ongepasteuriseerde appelazijn. Dat is een troebele substantie die enzymen, eiwitten en probiotische bacteriën bevat.
Additionele aandachtspunten
Micronutriënten
Het belang van vitaminen en mineralen mag niet worden onderschat. Deze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling, energieproductie, en zelfs de stemming. Zorg voor een kleurrijk bord met veel verschillende groenten om dit te bereiken.
Hydratatie
Water is al genoemd, maar het kan geen kwaad om te benadrukken hoe essentieel hydratatie is voor alle lichaamsfuncties, inclusief gewichtsverlies. Een goed gehydrateerd lichaam breekt makkelijker vetten en toxines af.
Probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen
Deze kunnen gunstig zijn voor de darmgezondheid, wat indirect ook invloed kan hebben op het gewicht. Voorbeelden van probiotica zijn Yoghurt en Skyr en Kefir. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: Zuurkool, Kimchi (gefermenteerde groenten), Miso (pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst), Tempeh, Kombucha (gefermenteerde thee die een beetje bruisend en zuur is) en Pickles (ingelegde komkommers in een mengsel van water, zout en azijn).
Portiecontrole
Last but not least, zelfs gezond voedsel kan bijdragen aan gewichtstoename als je er te veel van eet.
Dus als je je vetstofwisseling een boost wilt geven, zijn er meer dan genoeg smakelijke opties om uit te kiezen. Maar net zoals je niet op één dag fit wordt, is het ook met deze voedingsmiddelen een kwestie van consistentie en balans!
Eet jezelf gezonder!
Je bent hier:
Over ons