25-01-2021

Universiteit Nederland: Prof. Dr. Andrea Meijer, internist-ouderengeneeskunde

Prof. Dr. Andrea Meijer, internist-ouderengeneeskunde onderzoekt hoe dieren, en uiteindelijk mensen, jong kunnen blijven ofwel de veroudering af kunnen remmen. Wat kun je doen om het ouder worden tegen te gaan? Kun je ook voorkomen dat je straks op oudere leeftijd te slap bent om een jampotje open te draaien?

We hebben maar liefst 640 spieren in ons lijf. Een spier is eigenlijk weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen en aanhechten aan onze botten, waardoor beweging mogelijk is. Spieren worden daarom ook wel aangeduid met spierweefsel. Als we staan en praten, dan gebruiken we al meer dan 60 spieren. Maar spieren is meer dan alleen maar weefsel dat zorgt voor bewegen. Spieren verbruiken energie maar produceren, als we ze bewegen, ook stoffen zoals Myokines, die weer een positieve invloed hebben op onze gezondheid omdat Myokines ervoor zorgen dat de vetten naar de actieve spieren worden getransporteerd, dat de bloedsuiker goed verdeeld wordt, bijdragen aan weefselregeneratie en herstel en ontstekingsremmend werken en zelfs kankercellen doden.

Prof. Dr. Andrea Meijer benadrukt in haar masterclass voor de Universiteit Nederland dat bewegen, sport en spiertraining niet alleen belangrijk is om fit te blijven. Ze benadrukt dat, als we 8 dagen in het ziekenhuis komen te liggen, we maar liefst 15% spiermassa verliezen, dus stel je maar eens voor wat er gedurende de lockdowns aan het gebeuren is. Nu begint het verliezen van spiermassa al op ons 25e levensjaar, dan begint het verval van onze spieren, wat Sarcopenie wordt genoemd. Per jaar verliezen we 1% spiermassa en 3% spierkracht. Inactiviteit versnelt dit proces en bij bovengenoemde ziekenhuisopname heb je dus een versnelling van Sarcopenie van maar liefst 3000%.

Tijdens het ouder worden verandert ook de verhouding van ons lichaamsvet en spierweefsel, legt Meijer uit. Naarmate we ouder worden blijft vaak de omvang wel gelijk, maar neemt de spiermassa af en de vetmassa toe, zelfs dermate dat er spiervervetting optreedt, dat het vetweefsel als het ware in ons spierweefsel kruipt.

Het belang van bewegen en spiertraining wordt eigenlijk, elke dag dat we leven, belangrijker. In de eerste 25 jaar van ons leven hebben we er nog geen last van en tussen de 25 en de 50 jaar ervaren we nog niet zoveel last van het spierverval, maar het vindt wel al plaats. Alles wat we in die periode doen om onze spiermassa te behouden en veel te bewegen zorgt ervoor dat we er boven de 50 jaar minder last van gaan hebben. Boven de 50/60 jaar, versnelt de degeneratie, dus zou het goed zijn de hoeveelheid beweging en spiertraining, maar ook de balans, meer te trainen. De Gezondheidsraad en de WHO adviseert elke week 2 keer of meer spier- en balanstraining en elke dag bewegen en/of een paar keer per week sporten.

Om niet helemaal verzwakt uit deze lockdowns te komen is het dus sterk aan te bevelen om thuis of buiten, 2 a 3 keer per week, oefeningen te blijven doen, waarbij de grote spiergroepen flink belast worden. 

Bekijk hier de video van de presentatie van Prof. Dr. Andrea Meijer

https://www.youtube.com/watch?v=eLH8gAZiW5c

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO