20-03-2024

Wat is personal training?

Leefstijl assistent, trainer en coach!

Personal training is een op maat gemaakte vorm van, over het algemeen persoonlijke begeleiding, waarbij een gecertificeerde personal trainer individuele trainingsprogramma's ontwerpt en begeleidt op basis van de specifieke behoeften, doelen, en mogelijkheden van een klant. Personal training is over het algemeen gericht op het verbeteren van iemands fysieke prestaties, uiterlijk en/of gezondheid, en kan variëren van gewichtsverlies, spieropbouw, trainen met een aandoening of voor sneller blessure herstel tot verbetering van de algehele conditie of specifieke sportprestaties.

Vanuit EFAA opleidingen geloven we er echter in dat de personal trainer van vandaag niet alleen een gepersonaliseerd trainingsprogramma aanbiedt. De klant wil een bepaald doel bereiken en training is slechts een van de middelen in de richting van het doel. Tegenwoordig biedt de personal trainer ook begeleiding op het gebied van voeding, levensstijl, en motivatie om gezonde gewoonten te ontwikkelen en te behouden. De trainer werkt nauw samen met de klant om realistische doelen te stellen, meetbare vooruitgang te boeken en eventuele belemmeringen en/of uitdagingen te overwinnen.

Belangrijke aspecten van personal training zijn onder meer:

 • Op maat gemaakte programma's: Trainingsplannen worden aangepast aan de individuele doelen, gezondheidstoestand, en voorkeuren van de klant. Voor klanten met specifieke gezondheidsaandoeningen, zoals hartziekten, diabetes, of orthopedische problemen, kunnen personal trainers speciale programma's ontwikkelen die rekening houden met deze aandoeningen en helpen bij het verbeteren van de gezondheidstoestand.
 • Systematische opbouw: De personal trainer werkt in de training met een gevalideerde systematiek om de klanten optimaal te begeleiden naar hogere belastbaarheid, zoals het NASM Optimale Prestatie Training (OPT) model. De personal trainer zorgt ervoor dat de training in elke fase binnen het model de klant voorziet van een systematische opbouw waarmee optimaal en veilig progressie geboekt kan worden ten aanzien van elk persoonlijk doel.
 • Deskundig advies: Personal trainers hebben vaak een brede kennis van lichaamsbeweging, voeding, en gezondheidsmanagement, wat hen in staat stelt om deskundig advies te geven op verschillende vlakken.
 • Individuele aandacht: De trainer richt zich volledig op de klant, wat zorgt voor de meest optimale aanpak. Ook zorgt het voor een optimale inzet van de klant, waardoor resultaten sneller bereikt worden.
 • Techniekverbetering en veiligheid: Een belangrijk aspect van personal training is de focus op de juiste techniek. Dit zorgt niet alleen voor effectievere trainingen maar vermindert ook het risico op blessures. De personal trainer let scherp op de uitvoering van elke beweging om ervoor te zorgen dat de klant deze correct en veilig uitvoert.
 • Personalisatie en variatie: Om monotomie te voorkomen, zorgen personal trainers voor variatie in de workouts. Dit houdt niet alleen de trainingen interessant maar stimuleert ook alle aspecten van de fysieke fitheid (toepassing van de CLUKS).
 • Resultaatmeting en aanpassing: Personal trainers gebruiken verschillende methoden om de voortgang te meten en programma's dienovereenkomstig aan te passen. Dit kan het bijhouden van lichamelijke veranderingen, het meten van krachttoename of de lichaamssamenstelling of het evalueren van de verbetering in de algehele conditie omvatten.
 • Flexibiliteit: Personal trainers zorgen ervoor dat trainingsschema's flexibel kunnen worden aangepast aan veranderende doelen of omstandigheden van de klant.
 • Verantwoordelijkheid: De regelmatige afspraken met een personal trainer zorgen ervoor dat de klant zich verantwoordelijk voelt, waardoor de kans vergroot dat men zich aan het programma houdt.
 • Motivatie: Een personal trainer biedt de nodige motivatie en steun om klanten te helpen gefocust en gemotiveerd te blijven. Niet alleen in de training, maar ook tussen de trainingen door.
 • Mentale ondersteuning: Naast fysieke begeleiding bieden personal trainers vaak ook mentale ondersteuning. Ze helpen klanten door moeilijke perioden heen, bouwen hun zelfvertrouwen op en helpen hen mentale barrières te overwinnen die hun voortgang kunnen belemmeren.
 • Educatie: Een cruciaal onderdeel van personal training is educatie. Trainers leren hun klanten over het bereiken van hun  doelen, waardoor er eigen regie ontstaat. Denk aan educatie over het belang van balans in voeding, de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging en hoe ze zelfstandig kunnen blijven trainen en gezonde keuzes kunnen maken.
 • Lange termijn gezondheidsbevordering: Personal training draait dus niet alleen om het bereiken van korte termijn doelen en een effectieve training geven, maar ook om het bevorderen van een gezonde levensstijl op de lange termijn. Trainers moedigen duurzame veranderingen in levensstijl aan.

EFAA opleidingen gelooft erin dat de personal trainer van vandaag dus veel meer is dan iemand die je begeleid in je trainingsprogramma. Zie de personal trainer meer als een leefstijl assistent, trainer en coach, iemand die helpt doelen te bereiken, gezondheid te optimaliseren en de kwaliteit van leven te bevorderen.

De NASM Personal Trainer opleiding wordt internationaal gezien als de gouden standaard van personal trainer opleidingen. EFAA opleidingen biedt de deelnemer aan deze opleiding bovendien nog extra online leermodules aan om de kennis op gebied van gezonde leefstijl en voeding extra te verbeteren.

Voor meer informatie over de opleiding: https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/nasm-personal-trainer-opleiding

Meer over de personal trainer opleiding volgen bij EFAA: https://www.efaa.nl/personal-trainer-opleiding-bij-efaa-nasm

Meer over het NASM OPT model: https://www.efaa.nl/the-nasm-optimum-performance-training-model en hier de toelichting van Tim over het OPT model: https://www.efaa.nl/the-nasm-optimum-performance-training-model

Bekijk hier de carrière route van personal training: https://www.efaa.nl/de-personal-trainer-carriere-route

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO