21-02-2024

DE KINETISCHE KETEN EN HOE DEZE TOE TE PASSEN

Het menselijk lichaam bestaat niet uit geïsoleerde delen van spieren, botten, bindweefsel en ligamenten. Het lichaam is eerder een reeks onderling verbonden delen die allemaal op elkaar inwerken. Deze impact kan zowel positief als negatief zijn. Idealiter werkt het menselijk lichaam, wanneer de kinetische keten is geïntegreerd, als een holistische verzameling onderdelen die in harmonie samenwerken om gecoördineerde en optimale bewegingspatronen te helpen creëren.

Wanneer dit concept wordt opgenomen in een trainingsprogramma, kan het een fundamentele rol spelen bij het optimaliseren van het prestatiepotentieel van het lichaam en het verminderen van de kans op blessures.

In dit artikel bespreken we de kinetische keten en hoe je de behoeften van je cliënten kunt beoordelen en effectieve en veilige oefeningen kunt programmeren voor hun fitnessdoelen.

Wil je een expert worden op het gebied van menselijke beweging en optimaal functioneel en effectief trainen, kijk dan naar de NASM PT opleiding:

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/nasm-personal-trainer-opleiding

In dit artikel:

  • Wat is de kinetische keten?
  • Een verbonden lichaam, een verbonden programma
  • Bovenste en onderste kinetische keten
  • Wat zijn de voordelen van kinetische kettingoefeningen?
  • Tips om aan de slag te gaan
  • Laatste gedachten...

WAT IS DE KINETISCHE KETEN?

Het kinetische ketenconcept in fitness en personal training, gebaseerd op principes geïntroduceerd door Franz Reuleaux, een Duitse ingenieur, in 1875, beschrijft hoe de gewrichten en segmenten van het lichaam tijdens beweging met elkaar verbonden zijn. Dit idee benadrukt dat beweging in één lichaamsdeel andere gebieden aanzienlijk kan beïnvloeden.

In de jaren vijftig pasten wetenschappers op het gebied van de menselijke anatomie, onder leiding van dr. Arthur Steindler, dit principe toe op het menselijke bewegingsapparaat. Deze toepassing bracht een revolutie teweeg in het begrip van menselijke beweging en versterkte het concept van lichamelijke onderlinge verbondenheid. Lopend onderzoek naar de kinetische keten blijft de sportprestaties, blessurepreventie en fitnessprogrammering vormgeven.

EEN VERBONDEN LICHAAM, EEN VERBONDEN PROGRAMMA

De kinetische ketentheorie stelt dat beweging in één deel van het lichaam krachten produceert die worden overgedragen naar aangrenzende delen, waardoor een domino-effect ontstaat. Dit onderstreept de onderling verbonden aard van het menselijk lichaam en benadrukt hoe een holistische benadering van training bewegingspatronen kan verbeteren. Het implementeren van het kinetische ketenconcept kan het fitnessherstel verbeteren, leiden tot uitgebreidere trainingsroutines en de algehele fitness- en sportprestaties verbeteren.

De kinetische keten helpt ook verklaren waarom pijn of ongemak op een ander gebied kan optreden dan waar men eerder heeft geoefend. Het is bijvoorbeeld vaak verrassend om te horen dat lage rugpijn kan voortkomen uit een beklemmend gevoel in een ogenschijnlijk ongerelateerd gebied, en niet alleen in de onderrugspieren. Een strak gevoel in de voeten of de heupbuigerspieren kan bijvoorbeeld lage rugpijn veroorzaken. Deze voorbeelden onderstrepen het belang van het begrijpen van de kinetische keten bij effectief fitnessherstel en algehele lichaamsgezondheid.

BOVENSTE & ONDERSTE KINETISCHE KETEN

De kinetische keten kan worden opgesplitst in bovenste en onderste kinetische ketens in het lichaam.

Bovenste kinetische keten: De bovenste kinetische keten omvat het bovenlichaam, waaronder de vingers, polsen, onderarmen, bovenarmen, schouders en schoudergordel, en de wervelkolom. Deze delen van het lichaam helpen bij het duwen en trekken van bewegingen en bieden een breed scala aan bewegingen, aangedreven door de schoudergordel. Elk deel van de bovenste kinetische keten coördineert samen voor de beweging van het bovenlichaam.

Onderste kinetische keten: De onderste kinetische keten omvat het onderlichaam, zoals de tenen en voeten, onderbenen, enkels, bovenbenen, heupen en bekken. Deze delen van het lichaam worden vaak betrokken bij belangrijke bewegingen zoals lopen en rennen, en rompstabiliteit. Elk deel van de lagere kinetische keten speelt een belangrijke rol bij de rompstabiliteit en voorwaartse beweging in de ruimte.

De kinetische keten kan ook worden onderverdeeld in zowel een open kinetische keten als een gesloten kinetische bewegingsketen, die we hieronder verder zullen bespreken.

Het is essentieel om zowel oefeningen met open kinetische keten als gesloten kinetische keten op te nemen in een fitnesstrainingsplan, vanwege hun eigen unieke voordelen die elkaar accentueren. Door zowel open als gesloten oefeningen in een trainingsprogramma op te nemen, zorg je ervoor dat het programma compleet is en kun je de prestatieresultaten helpen maximaliseren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KINETISCHE KETEN OEFENING?

Om de unieke voordelen van zowel gesloten als open ketenoefeningen beter te begrijpen, is het eerst belangrijk om de principes achter elk type te begrijpen.

OPEN KINETISCHE KETEN OEFENING:

Bij kinetische kettingbeweging met open keten is het distale deel, of het deel dat verder van het midden van het lichaam verwijderd is, vrij om door de ruimte te bewegen. Open-ketenoefeningen omvatten bijvoorbeeld bewegingen zoals een zittende beencurl waarbij het been in de ruimte beweegt, of een biceps-curl, waarbij de arm in de ruimte beweegt. Open kettingbewegingen helpen bij het richten op specifieke spiergroepen, wat een belangrijk aandachtspunt is bij beeldhouwen en bodybuilding.

Dit type oefening helpt een individu een bepaald deel van het lichaam te versterken en specifieke spiergroepen te isoleren. Dit kan ook ongelooflijk belangrijk zijn na een blessure aan één kant van het lichaam (dat wil zeggen, een persoon breekt het dijbeen in zijn linkerbeen), of als een persoon merkt dat hij zwakker is in een bepaalde spiergroep. Een ander voordeel van oefeningen met open keten is dat ze het bewegingsbereik kunnen helpen verbeteren.

GESLOTEN KINETISCHE KETEN OEFENING:

Bij kinetische kettingbeweging met gesloten keten is het distale segment van het lichaam gefixeerd of in contact met een stabiel oppervlak, zoals een vloer. Als een persoon bijvoorbeeld squats met lichaamsgewicht uitvoert; dan werkt het hele lichaam als één holistische beweging met de voeten stabiel en gefixeerd op de vloer. Andere voorbeelden zijn stationaire lunges, push-ups en voorwaartse of achterwaartse lunges.

Gesloten ketenoefeningen omvatten volledige lichaamsbewegingen die een integrale rol spelen bij functionele bewegingen en kernversterking. Dit soort bewegingen kan een individu helpen de coördinatie en het evenwicht te verbeteren en meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Een ander voordeel van dit soort kinetische kettingoefeningen is dat er over het algemeen meer stabiliteit is voor de gewrichten, omdat het distale deel van het lichaam is verbonden met een stabiel oppervlak. Dit is een belangrijk voordeel dat wordt gebruikt bij atletische training wanneer stabiliteit belangrijk is voor revalidatie en herstel.

Bekijk voor meer informatie over vijf kinetische ketencontrolepunten deze video over het analyseren van klanten:

https://www.youtube.com/watch?v=nQi1CEXKVdA

TIPS OM TE BEGINNEN

  • Begin klein door een mix van open en gesloten ketenoefeningen op te nemen.
  • Concentreer je in eerste instantie op de juiste vorm en stabiliteit.
  • Voeg geleidelijk complexere oefeningen met gesloten keten toe.
  • Ga door met het opnemen van open-ketenoefeningen die zijn afgestemd op specifieke trainingsdoelen, zwakke spiergroepen of verbetering van de gewrichtsmobiliteit.
  • Geef prioriteit aan oefeningen op basis van individuele fitnessdoelen en fitnessniveaus.

Er bestaat geen universele aanpak, stem de verhouding tussen open en gesloten kinetische ketenoefeningen af ​​op de individuele behoeften en progressie.

LAATSTE GEDACHTEN…

Het begrijpen en optimaliseren van de kinetische keten is de sleutel tot het optimaliseren van iemands volledige potentieel op het gebied van beweging, atletisch vermogen en algeheel welzijn. Terwijl we de onderlinge verbondenheid van gewrichten en spieren hebben onderzocht, wordt het ook duidelijk dat een goed uitgebalanceerde en gecoördineerde kinetische keten essentieel is voor topprestaties en blessurepreventie.

Door gerichte oefeningen, corrigerende strategieën en bewuste bewegingspatronen op te nemen, kunnen individuen hun functionele fitheid verbeteren en efficiënter bewegen. Het omarmen van de holistische benadering van de kinetische keten transformeert niet alleen de manier waarop we sporten, maar stelt ons ook in staat om gezonder en veerkrachtiger te leven.

Deze informatie is onderdeel van de NASM Personal Trainer opleiding:

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/nasm-personal-trainer-opleiding

DE AUTEUR: DANA BENDER

Dana Bender, MS, NBC-HWC, ACSM, E-RYT. Dana werkt als Wellness Strategy Manager bij Vitality en heeft meer dan 15 jaar ervaring in fitness- en welzijnsmanagement op locatie. Dana is ook een National Board Certified Health and Wellness Coach, een adjunct-professor aan de Rowan University, een E-RYT 200 uur geregistreerde yogaleraar, AFAA groepsoefeningsinstructeur, ACSM inspanningsfysioloog en ACE Personal Trainer. Lees meer over Dana op www.danabenderwellness.com.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO