10-02-2020

Als alle professionals de 7 essentiele inzichten van bewegen als medicijn toe zouden passen, dan vormen deze trainers het nationale netwerk van actief leven ‘dokters’ en kunnen ze intensieve impact hebben op de gezondheid van hun leden.

De meeste mensen weten wel dat meer bewegen gezond is, maar als je vraagt waarom precies en hoe dan precies, dan weet meer dan 80% daar geen adequaat antwoord op. Van dit gebrek aan health literacy (gezondheidsvaardigheden om gezonde beslissingen te kunnen nemen) heeft volgens de WHO 9 van de 10 Europeanen last. Dit zorgt niet alleen voor verkeerde keuzes maken, maar tevens voor een gebrek aan motivatie om uberhaubt te veranderen. Weten is belangrijk, begrijpen is cruciaal!

Met Bewegen als medicijn hebben we met de B van BRAVO (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) ons eerste doel gesteld: 20.000 consumenten en 500 professionals kennis laten maken met de 7 essentiele inzichten van Bewegen als medicijn. Afgelopen week beschreven we essentieel inzicht 1, het 21/7 concept, deze week nummer 2, minimaal 10!

Deze 7 essentiele inzichten zijn enerzijds gebasseerd op de WHO 'Global Recommandantions of Physical Activity for Health' en de Gezondheidsraad 'Beweegrichtlijn 2017' en anderzijds door het combineren van de beweegrichtlijnen, gedragsveranderingsmodellen en theorieen en de nieuwste inzichten op het gebied van langdurig zitten.

Essentieel inzicht bewegen als medicijn 2: minimaal 10

Minimaal 10 gaat over minimaal 10 minuten aaneengesloten bewegen, om onze vetstofwisseling aan te spreken. Veel mensen denken dat we daar minimaal 20 of 30 minuten voor moeten sporten, maar dat is gelukkig niet zo.

In de eerste minuten van elke bewegingsvorm, verbruiken we met name suikers (glycogeen) als energiebron, die ligt opgeslagen in de spieren als ATP (Adenosine Tri Phosfaat) en is direct, zonder de tussenkomst van zuurstof beschikbaar. Wanneer je dus alleen maar korte beweegactiviteiten, van minder dan 5 minuten hebt gedurende de dag, dan spreek je nooit vet aan als energiebron voor je beweegactiviteiten. Die komt namelijk pas na een aantal minuten vrij. Vetten moeten, door een paar minuten onafgebroken achter elkaar te bewegen, eerst opgehaald worden in de onderhuid en worden pas na een aantal minuten van onafgebroken beweging, in combinatie met zuurstof, gebruikt als energiebron.

Het advies is daarom: Beweeg minimaal 10 minuten om je vetstofwisseling aan te spreken; maar liefst 20 tot 30 minuten, want dan zit je geruime tijd in je vetverbranding.

Wil je meer lezen over de 7 essentiele inzichten van bewegen als medicijn, kijk op www.hoedoejedat.nu voor het gratis bewustwordingspakket of bestel het boek ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO