14-04-2020

Het is nog moeilijk voor te stellen, maar er gaat een eind komen aan dit door corona gedomineerd tijdperk. 2020 zal als een zwarte bladzijde onze geschiedenisboeken ingaan en we zullen het er, jaren na nu, nog vaak over hebben. “Weet je nog, dat alles dicht moest, dat de hele economie op zijn gat lag en dat we allemaal 1,5 meter van elkaar af moesten blijven en handen schudden met de voeten en ellebogen?”. En de voorspellingen zijn nu, dat dat laatste, die 1,5 meter afstand, dat we ons dat maar beter even aan kunnen wennen, want dat zal nog langer de contactnorm blijven dan dat de lockdown zal blijven. De voorspelling is dan ook dat we een 1,5 meter afstand fitness periode gaan krijgen. Wellicht goed om al na te denken hoe dat er dan uit gaat zien.

Outdoor 1,5 bootcamp

Waarschijnlijk zal de bootcamp les, buiten sporten, de eerste mogelijkheid zijn die we krijgen als we weer opstarten. Buiten is het gemakkelijker om die 1,5 meter afstand te behouden.

Kleinere aantallen in groepslessen

Voor de groepslessen wordt er een maximum aantal deelnemers bepaald per 10 m2. Waarschijnlijk zal 2 of 3 deelnemers per m2 worden, want men gaat niet zo dicht tegen de muur staan, dus daar zal een buffer voor meegeteld worden. Om over-deelname risico te beperken zal het noodzakelijk worden om een lesreserveringssysteem te hanteren. Deze maatregelen gelden voor de groepslessen zoals Zumba, Yogirya, Nirvana, Steptraining, maar ook voor spinning, 50 plus, core power en bootcamp.

Fitness herinrichting

Fitness apparaten staan over het algemeen wat te dicht op elkaar om rekening te kunnen houden met 1,5 meter afstand houden, zeker in het van toestellen af komen en er naar toe gaan. Daarom lijkt een herinrichting op zijn plaats, waarbij de toestellen minimaal op 2 meter van elkaar af staan.  Tevens zal het moeilijk tot onmogelijk zijn om die 1,5 meter te handhaven, als de fitnesszaal bomvol is, dus ook in de fitnesszaal zal er met een maximaal aantal bezoekers per tijdslot gewerkt moeten gaan worden. Dat maximum zou bijvoorbeeld op 50% van de toestellen bezet kunnen staan. Men kan dan reserveren om te trainen in tijdblokken van bijvoorbeeld 8.00 uur tot 10.00 uur, 10.00 uur tot 12.00 uur, enz. Die reserveren zou met een digitaal reserveringssysteem geregeld kunnen worden.

Er zou in de fitness per tijdsslot met een kleurencode per toestel gewerkt kunnen worden. Toestellen met een rood kenmerk, mag men dan niet gebruiken, toestellen met een groen kenmerk wel. Zo kan elk tijdsblok de helft van de toestellen ontsmet worden.

Kleedruimten, douches en sauna

In de eerste periode van openstelling zullen de kleedruimten, douches en sauna nog buiten gebruik blijven. Sauna gebruik zou voor enkelvoudig gebruik misschien nog op afspraak kunnen. Na verloop van tijd zou de kleedruimte als eerste weer in gebruik genomen kunnen worden, waarbij nagedacht moet worden over een systematiek waarbij er een bepaald maximum van sporters in de kleedruimte aanwezig kan zijn en waarbij een routing gebruikt kan worden om de afstand te kunnen handhaven.

Begeleiding

Groepsles instructeurs verzorgen op gepaste afstand de lessen, maar fitnesstrainers kunnen uitsluitend, met in achtneming van de 1,5 meter begeleiden. De voornaamste rol van de fitness instructeur zal in de eerste openstellingsfase zijn, hygiëne, EHBO, BHV en mensen helpen zich aan de afstand regel te houden.

Let’s get ready voor het post corona fitness tijdperk ????

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO