31-12-2018
Ben jij een van de miljoenen mensen die in het nieuwe jaar gezonder wil bewegen? Doe dat dan met de Schijf van 3. De Schijf van 3 is geen schijf van voeding, maar een schijf van bewegen. De Gezondheidsraad adviseert drie vormen van bewegen voor een goede gezondheid.
De eerste beweegactiviteit die de Gezondheidsraad adviseert is recreatief bewegen. 30 tot 60 minuten per dag wandelen of fietsen. Omdat we teveel zitten gaat een voorkeur uit naar een beweegblokje in elk dagdeel, bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten in de ochtend, 10 tot 20 minuten in de middag en een zelfde blok in de avond. Daarmee behalen we onze recreatieve beweegrichtlijn en verminderen we langdurig zitten.
De tweede beweegvorm is sportief bewegen, goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, longen en preventief tegen veel chronische ziekten. 2 keer per week voor minimaal 20 minuten, maar bij voorkeur 40 tot 60 minuten is het advies. Dat kan al met even joggen, maar alle sporten waarbij je sneller gaat ademen, zweetvorming ontstaat en je hart sneller gaat slaan zijn prima. Voorbeelden zijn cardio fitness, een step of zumba les, bootcamp, maar ook voetbal, mountainbike, wielrennen, enz.
Activiteit 3 van de Schijf van 3 is ervoor om onze spiermassa te behouden en o.a. Sarcopenie tegen te gaan (spier en spierfunctie verval, wat start rond ons 30e levensjaar). Het advies luidt 2 a 3 keer per week de grote spiergroepen versterken met spierversterkende oefeningen. 8 tot 10 oefeningen is meestal genoeg. Deze vorm van bewegen zorgt tevens voor sterkere botten, een hoger metabolisme, minder kans op overgewicht dus, minder rugklachten, lagere kans op diabetes, enz. Een waar gezondheidsmedicijn dus. Samen vormen deze 3 activiteiten misschien wel de meest belangrijke preventie tegen chronische ziekten. Voeding is natuurlijk even zo belangrijk.
2019, goeie voornemens in overvloed, toch houdt maar een klein percentage het vol om hun leefstijl in de gezonde richting te veranderen. De oorzaak ligt vaak in het te groot maken van de doelstelling, niet specifiek genoeg en er vanuit gaan dat het zetten van het doel voldoende is. Maak je doelstelling specifiek en klein. Start niet met ‘elke dag een uur bewegen’ als je dit nog niet gewend bent. Start met een streven waarvan je zeker bent dat je die aankan en toe kan blijven passen. Geef er ook aandacht aan, spreek bijvoorbeeld met iemand af, zet je sportschoenen klaar, plaats reminders in je agenda of een post-it op je PC, we hebben namelijk de neiging om voorgestelde doelen of acties te vergeten.
Wij wensen jou een actief en gezond 2019.
Je bent hier:
Over ons