06-07-2020

We zorgen goed voor onszelf in deze tijd. We houden afstand, gebruiken mondkapjes, we desinfecteren ons de vingerafdrukken van de vingers en hoesten en kuchen netjes in de elleboog. Goed dat we dat doen, waarschijnlijk is daardoor het virus zo goed als verslagen. Waarom we dat zo doen, om het virus niet op te lopen en over te dragen, voor onze gezondheid dus. Allemaal preventieve maatregelen om ook weg te blijven van de zorg en de IC. Vertalen we dit naar onze leefstijl, dan komen we er niet zo goed vanaf, daar laten we veel liggen. We weten dat we sneller ziek worden als we te weinig bewegen, dat we sneller rugklachten krijgen als de benen en de rug onvoldoende kracht hebben, dat het risico op diabetes en overgewicht groter is als onze spieren niet in conditie en op kracht zijn.  We hebben met z’n allen laten zien dat we goed om kunnen gaan met duidelijke preventieve maatregelen en hebben het effect ervan ervaren. Dan is NU misschien de tijd om ook op gebied van leefstijl die preventieslag te slaan. Want feit is dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking nog onvoldoende beweegt en er voor meer dan 80% nog veel winst te behalen valt, gezondheidswinst.

Fitter, sterker, gezonder!

De beweegrichtlijnen zijn helder en duidelijk. Als we ze toepassen, leven we langer, met minder ziekten, zijn we fitter, sterker en gezonder. De drie activiteiten om structureel in onze leefstijl te integreren zijn;

  1. Dagelijks, liefst elk dagdeel, recreatief bewegen
  2. Wekelijks 2 keer of meer sporten
  3. Wekelijks 2 keer of meer spier- en botversterkende training

Als je de Gezondheidsraad beweegrichtlijn van 2017 nog niet gelezen hebt, dan kan ik je dat zeker aanbevelen. Daarin lees je wat de wetenschappelijk bewezen gezondheidseffecten zijn van het toepassen van deze beweeg, sport en spieractiviteiten in onze leefstijl.

Bewustwording op 1

Als je dit bericht leest, dan ben je waarschijnlijk een van de vele fitness fans of professionals. De beweegrichtlijn is dan wellicht niet nieuw voor jou, er zijn echter miljoenen mensen, die hier totaal geen weet van hebben. Daarom hebben we een serie nieuwe posters gemaakt, die de beweegrichtlijn duidelijk weergeven. Hang ze op waar mogelijk, deel ze op social media, met vrienden, collegae en familie, want bewustwording staat op nummer 1. Als mensen de kennis niet hebben, dan kunnen ze ook niet de gezonde keuzes maken.

Blijven bouwen aan een sterkere weerstand en betere gezondheid

Gezonder leven is telkens een stapje extra maken om de gezondheid een positieve impuls te geven. Pas je een wandelingetje van 15 minuten extra in, dan heeft dat al positieve invloed. Doe je een keer per week de squat extra voor 20 herhalingen, 2 of 3 setjes, en blijf je dat wekelijks doen, dan heb je daar je leven lang voordeel van. Zoals we tegen corona de preventieve maatregelen prima hebben genomen, zo is het nu dan tijd om primaire maatregelen te nemen om de ziekterisico’s, ook voor de toekomst, nog verder te beperken.

Wat is jouw volgend stapje voor een sterkere weerstand en een betere gezondheid?

Voor de nieuwe posters, zie: https://hoedoejedat.nu/downloads

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO