05-05-2024
De waarde en het belang van bewustwording van leden!
Onbewuste onbekwaamheid op het gebied van leefstijl en preventie is misschien wel de grootste uitdaging voor de mens in deze tijd. We zijn collectief de laatste 100 jaar ondergedompeld met de industrialisatie, opkomst van digitale technologie, medische technologieën, globalisering van de economie, milieuproblematiek, een enorm snel groeiende voedingsmiddelen industrie, van actief werk naar met name zittend werk, steeds meer stressprikkels in ons dagelijkse leven, explosieve groei van sociale media, enz. enz. Tel daarbij op dat we allemaal niet geleerd hebben gezond te leven en dat de meeste volwassenen zich blijkbaar ongezonde gewoonten aangeleerd hebben, die men door onze breinstructuur maar moeilijk kan veranderen.
Toch weten we nu dat verandering mogelijk is, zo blijkt uit de vele onderzoeken op het gebied van Neuroplasticiteit. Deze vrij jonge wetenschap laat zien dan we aangeleerde leefstijl patronen kunnen veranderen en die onderbewuste automatisch piloot naar onze hand kunnen zetten. Dat vergt in eerste instantie kennis over dat het kan, want de meeste mensen zitten vast in overtuigingen dat hoe ze leven lastig of niet te veranderen is, in hun karakter zit of in de familie. Adequate kennis over bijvoorbeeld de basis van breinologie, leert mensen begrijpen dat ze zelfstandig zogenaamde vastgeroeste patronen en overtuigingen kunnen veranderen.
Tevens heerst er een chronisch tekort aan wat men noemt health literacy, een chronisch kennistekort over wat een gezonde leefstijl nu eigenlijk precies inhoudt. Als dat zo blijft en, zoals in de afgelopen tentallen jaren, toeneemt, dan is het voor mensen onmogelijk om gezondere keuzes te maken, want waar je geen kennis over hebt, kan je niet aanpassen. Er zijn wel waardevolle kennisbronnen beschikbaar zoals Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Voedingscentrum, echter de informatie is versnippert. Gezond leven is een holistisch begrip, dat zeker bewegen, sport, spiertraining en gezonde voeding bevat, misschien zijn dit wel de cruciale fundamenten zelfs. Maar een gezonde leefstijl is breder dan dat zoals gezond slapen, een gezonde mindset, beter omgaan met de overload van stress prikkelt en preventief je eigen interne herstelsysteem activeren. Wat je veel hoort is dat mensen, door de versnipperde informatie, door de bomen het bos niet meer zien en vaak niet weten waarin te geloven of welk advies nu te volgen.
De Sport- en Fitness industrie kan hierin een belangrijke rol vervullen, als kennishub voor gezonde leefstijl. Het sportcentrum als leefstijlclub van de toekomst, zo formuleert NL Actief het in 2024, in samenwerking met organisaties zoals Kenniscentrum Sport- en Bewegen, Voedingscentrum, maar ook Reuma Nederland en de Hersenstichting bv.
Als sport- en fitnesscentra, preventiecentra en leefstijlclubs zich ontwikkelen tot kenniscentra duurzaam gezonder leven en healthy lifestyle, healthy ageing centra, dan kunnen mensen straks in elke regio, elke stad en elke wijk deze waardevolle en cruciale kennis ophalen.
Een belangrijke eerste stap om te nemen als fitness ondernemer of manager is, af te stemmen op de visie. Ben je ervan overtuigd dat je die rol van lokaal kenniscentrum duurzaam gezonder leven in wil vullen?
Als dat zo is, dan is de volgende stap, om hier invulling aan te gaan geven. Dat doen we natuurlijk al met ons beweeg- en sportaanbod, echter kunnen we dit een stap verder door ontwikkelen, allereerst door bewustwording aan te reiken. Want dat wat men niet weet, kan men ook niet veranderen. Bewustwording is de basis van gedragsverandering en haalt mensen uit de onbewuste onbekwaamheid. Weet men bijvoorbeeld dat een dagdeel lang zitten ervoor zorgt dat de lever vet aan gaat maken en dat je dat kan beperken door elk dagdeel een beweegmoment te integreren, dan is men sneller geneigd om even een blokje te lopen per dagdeel.
Bewustwording aanreiken kan allereerst zeer eenvoudig, met factsheets en tips, via posters en de socials, je kan het ook een stapje verder trekken met bv doelgroep protocollen, online of op locatie cursussen en programma’s en voortdurende leefstijl educatie en informatie updates. Ook de team expertise speelt natuurlijk een belangrijke rol.
Je kan in ieder geval veel meer betekenen voor je leden, dan uitsluitend een plek te bieden om te sporten.
Wil jij een volgende stap maken van Fitness naar Leefstijlclub of van Personal Trainer naar Personal Trainer en leefstijl ondersteuner of coach, informeer dan eens naar de mogelijkheden om Leefstijlclub Healthy Lifestyle, Healthy Ageing steunpunt te worden. https://www.efaa.nl/lidmaatschappen
Je bent hier:
Over ons