20-08-2018

Iedere (personal) trainer en ieder sportcentrum heeft een eigen aanpak in het begeleiden van nieuwe deelnemers. We doen over het algemeen een conditietest, meten het vetpercentage, doen een aantal krachttesten, meten de bloeddruk en starten dan met de doelen en motieven analyse om er achter te komen waarom men de stap genomen heeft en wat men wil bereiken. Dan doen we een leefstijl of beweeganalyse en vragen naar de voorkeuren van sporten, waarna we op basis van al deze informatie samen met de deelnemer een trainingsplan opstellen. De deelnemer is er helemaal klaar voor en gaat met het persoonlijk plan aan de slag. De uitdaging voor de deelnemer is, om het plan volledig ten uitvoering te brengen. Dat plan, wat na een uitgebreide introductie en uitleg, misschien 4, 6 of 8 weken later samen met de trainer bekeken en ge-update wordt, behelst vaak 2 a 3 keer per week trainen, en vaak ook nog beweegadvies voor thuis en voedingsadvies, afhankelijk van het gewenste doel. Ideaal zou zijn dat bij die vervolg afspraak, de deelnemer het plan 100% heeft uitgevoerd, het bijbehorende resultaat te meten is, de deelnemer en trainer enthousiast zijn en er een vervolg programma wordt opgesteld. Helaas zien we in de praktijk dat de deelnemer vaak elementen niet heeft (kunnen) uitvoeren. Te weinig thuis bewogen, training overgeslagen, de aandachtspunten op gebied van voeding niet gelukt. Elk element wat in die eerste periode niet is uitgevoerd, verhoogd de kans op uitval in de eerste 6 maanden. Onze uitdaging, hoe kunnen we nog beter begeleiden, zodat men die besproken actiepunten van de eerste periode voor 100% uitvoert en enthousiast door wil naar fase 2?

De vraag stellen, als fitness team, is natuurlijk wellicht de meest belangrijke actie. Samen bespreken, hoe kunnen wij er samen voor zorgen dat onze nieuwe leden in de eerste periode 100% van de geplande en besproken activiteiten uitvoerd. We weten vanuit onderzoek van IHRSA dat de deelname frequentie in de eerste 3 maanden sterk mede bepalend is voor de duur van het lidmaatschap. Dus allereerst de vraag, hoe krijgen we de deelnemers zover dat ze de besproken activiteiten uitvoeren en als tweede; hoe krijgen we de deelnemers zover om in de eerste maand met een hoge frequentie te trainen?

Moeten we meer afspraken plannen, vaker testen, meer tussendoor communiceren met de deelnemer, meer educatie aanreiken, moet men aan een startersprogramma deelnemen, moet men een personal training sessie krijgen in die eerste periode, een leefstijl switch coach gesprek over de nieuwe leefstijl?  Of ligt de verbetering meer op de afdeling, tijdens elk bezoek, aandacht voor optimaal effectief sporten, resultaat bespreken, extra tips en waar nuttig, achtergrond informatie meegeven, deelnemers meer uitnodigen en motiveren om met small groep funlessen mee te doen, deelnemers meer aanspreken over hun doel en hoe het gaat?

Voor elke (personal) trainer en voor elk sportcentrum zal er een ander antwoord komen op de vraag, hoe beter begeleiden? Belangrijkste is om de vraag te stellen, om na te denken vanuit de organisatie hoe het begeleidingsproces verbeterd kan worden, maar ook samen met de trainers, misschien een ieder een top drie van verbeteringen omschrijven en dan samen een plan van aanpak maken. Stel je voor dat door deze verbeteringen, bedacht en uitgevoerd door de trainers,  de deelnemers 6 maanden langer blijven trainen en ze een hogere kans zullen hebben hun doelen te bereiken. Winst voor iedereen.

Wat wordt jouw of jullie eerst volgende verbetering om beter te begeleiden? Mail dat gerust naar info@efaa.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO