03-08-2020

Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, kondigde vorige week maatregelen aan om de bevolking gezonder te maken, met een focus op de aanpak van overgewicht. Op de website van de NHS (National Health Service) prijkt deze tekst;

  • Eat more healthily!
  • Get more physically active!
  • Lose weight!

Verder wordt de bevolking opgeroepen deel te nemen aan een 12 weken plan tegen overgewicht en om gezonder te worden. In dat plan is opgenomen:

  • Doelen stellen om af te vallen
  • Gebruik de BMI calculator om je plan te personaliseren
  • Plan je maaltijden
  • Maak gezonde voedingskeuzes
  • Wordt actiever om meer calorieen te verbruiken
  • Meet je activiteiten en progressie

Het zelf flink ziek geweest zijn door corona heeft Johnson blijkbaar bewuster gemaakt van de mogelijke preventieve maatregelen (preventie van ernstige complicaties), waardoor hij heeft besloten voor een nationale nieuwe campagne, een oproep tot actie voor iedereen met overgewicht om stappen te ondernemen naar een gezonder gewicht. Naar verluid worden er wetenschappelijk gevalideerde tools en apps ingezet die mensen moeten helpen gewicht te verliezen en dit eraf ​​te houden. Niet alleen de tools, het advies en de apps worden ingezet, ook krijgen de inwoners van de UK meer ondersteuning om af te vallen.

Maar ook wordt er gewerkt aan een gezondere omgeving in de UK. Grote levensmiddelenbedrijven, waaronder restaurants, cafés en afhaalrestaurants moeten calorielabels toevoegen aan het voedsel en menu’s, er wordt gewerkt aan wetgeving om de (volume)promotie van voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- of zoutgehalte te beëindigen en de promotie van deze producten vóór 21.00 uur te verbieden, dus vóór 21.00 uur geen fastfood en andere ongezonde levensmiddelen reclame meer op de TV. Ze willen ook een einde maken aan de twee-halen-één-betalen-aanbiedingen voor vetmakend voedsel en supermarkten mogen geen suikerrijke voeding meer uitstallen bij de kassa.

Wat doet Nederland?

In het Nationaal Preventie akkoord zijn verschillende doelen gesteld voor gezondere voeding, meer bewegen en een gezondere omgeving. Zoals mensen meer van de schijf van 5 laten kopen, aantal suiker calorieën in zuivel verlagen, watertappunten op publieke plekken, één breed geaccepteerd voedselkeuzelogo en een nieuw systeem voor productverbetering (zout, verzadigd vet, suiker, calorieën), gezondere kinderopvang, fietsen naar de school en dit stimuleren, de gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas, een gezonde omgeving voor kinderen op en rondom scholen, het stimuleren van gezondere kinderopvang, sportkantines, schoolkantines, pretparken, bedrijfsrestaurants etc. en met een ketenaanpak overgewicht onder de jeugd aanpakken.

In de visiestukken van 2017 valt te lezen dat het CDA en de VVD blijkbaar de uitvoering van het Preventie akkoord eerst willen afwachten, alvorens nog extra maatregelen te nemen, terwijl het RIVM al uitgerekend heeft, dat zelfs met de uitvoering van het preventie akkoord, overgewicht nog steeds door zal groeien naar 62% in 2040. Ze vinden dat de verantwoordelijkheid voor een gezond voedingspatroon bij de mensen ligt, echter, ze vinden bijvoorbeeld suikertax te betuttelend. We weten echter toch vanuit onderzoek hoe beïnvloedbaar de mens is en dus ook hoe belangrijk een gezond-leven stimulerende omgeving? Deze partijen leggen de focus op afspraken maken met voedingsproducenten en de uitvoering van het preventie akkoord. De PVDA, Christenunie en Groen Links zijn ook voor afspraken met de voedingsmiddelen industrie, maar willen verder gaan, zij zien het liefst de komst van suikertax, vleestax (Groen links), meer voedsel educatie, een verbod op kinderreclame van ongezonde voeding (hier zijn de meeste partijen gelukkig voor) en wettelijke normen voor zout, suiker en vet. De SP is helemaal voor biologische voeding en specifiek voor meer preventie middelen in het verzekerde pakket.

Maar wat komt er in de stukken te staan voor de komende 4 jaar? O.a. professor Jaap Seidel, Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam heeft zich verbonden aan het Manifest Gezonde Voeding. Een oproep aan politieke partijen en verkiezingscommissies voor gezonde voeding voor een gezond Nederland: sterker uit de corona crisis. Hun pleidooi: Gezond voedsel goedkoper, ongezond of onduurzamer voedsel duurder. Een mooi streven, kijken of de politiek wil luisteren.

https://www.natuurenmilieufederaties.nl/wp-content/uploads/2020/07/Manifest-Gezonde-Voeding.pdf

https://www.nhs.uk/better-health/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO