Fysieke inactiviteit is geïdentificeerd als de 4e belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. De focus van deze World Health Organization’s ‘Global recommendations on physical activity for health’ en de ‘Beweegriichtlijnen 2017’ van de Gezondheidsraad is primaire preventie van chronische aandoeningen door een actieve leefstijl. Regelmatig en voldoende bewegen reduceert volgens de WHO en de Gezondheidsraad o.a. het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaat ziekten, diabetes, borst- en darm kanker, depressie, val risico, maar bevordert ook de botdichtheid en functionele gezondheid en vormt een fundamentele sleutel in het behouden van het juiste gewicht of het verliezen van overtollig gewicht. Bewegen is natuurlijk cruciaal voor een goede gezondheid, echter voeding speelt minimaal een even belangrijke rol.

De nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 zijn in november 2015 gepubliceerd door de Gezondheidsraad. Uniek in deze richtlijn is dat een commissie van deskundigen de actuele stand van wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij heeft gezet en vertaald heeft in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. De invloed van ongezonde voeding op de ziektelast is in omvang vergelijkbaar met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot, zo blijkt uit deze nieuwe richtlijnen.

De Richtlijnen verschillen in een aantal opzichten van de eerdere, zo zijn de aanbevelingen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Hiermee sluiten ze zowel beter aan bij de wetenschappelijke ontwikkelingen als bij de voedselkeuzes die consumenten kunnen maken.

Het gezond leven recept ontrafeld!

Samengevat bevatten de beweeg- en voedingsrichtlijnen uit de genoemde stukken het meest uitgebreide en unieke preventieve leefstijl recept. Aangevuld met de visie en ervaringen vanuit de Blue Zones hebben we een recept in handen, waarvan je zou willen en hopen dat iedereen dat recept toepast en daar de vruchten van plukt. Wij noemen dit totaal recept Nieuwe Gezondheid!

Toepassing en implementatie, de grote uitdaging!

Om effect te kunnen genereren moet de kennis van dit Nieuwe Gezondheid model, en de onderliggende 15 leefstijlthema’s verspreid en massaal toegepast worden. Vanuit bedrijven, zorginstellingen, vanuit sport en vanuit onderwijs. Passen wij collectief deze richtlijnen toe, dan zal er een significante daling plaatsvinden van chronische aandoeningen, onder alle leeftijd groepen.

Begeleiders binnen de zorg, sport, maar ook arbo organisaties, bedrijfsartsen, P & O functionarissen en leerkrachten zien wekelijks miljoenen mensen en met de juiste informatie en middelen kunnen we samen meer gaan betekenen om effectieve primaire preventie meer tussen de oren te krijgen van de burger.

EFAA ontwikkelde een compacte twee daagse Leefstijl- en preventie opleiding, waarin de beweegrichtlijn en de voedingsrichtlijn, de ontstaansgeschiedenis en de praktische toepassing aan de orde komen. Deze opleiding wordt als open training en als inhouse training aangeboden.

Inhoud Leefstijl- en preventie adviseur opleiding

In deze 2 daagse opleiding krijg de deelnemer niet alleen inzicht in de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad en de World Health Organization, ook wordt de oorzaak geschetst en ontvangt de deelnemer middelen om dit gemakkelijk met cliënten/klanten/leden te communiceren en eventueel een compacte persoonlijke analyse en advies toe te passen.

Dag 1:

 • Geschiedenis van onze leefstijl
 • Oorzaken van inactiviteit
 • Gevaren van een inactieve leefstijl
 • Persoonlijke en omgevingsinvloeden
 • Nieuwe Gezondheid model en WHO beweegrichtlijnen
 • Effecten van de verschillende beweegvormen
 • Afnemen van een beweeganalyse en verzorgen van een beweegadvies
 • Educatie en informatie voor de deelnemer

Dag 2:

 • Geschiedenis van ons voedingspatroon
 • Oorzaken van verschillende vormen van diëten
 • Nieuwe (Gezondheidsraad) voedingsrichtlijnen 2015
 • Effecten van voedingsmiddelen op onze gezondheid
 • Afnemen van een voedingsanalyse en verzorgen van een voedingsadvies
 • Motivatie en gedragsverandering voor duurzaam resultaat

Deze Nieuwe Gezondheid adviseur opleiding is ontwikkeld voor iedereen die geïnteresseerd is in leefstijl vanuit wetenschappelijk oogpunt, iedereen die werkt in sport en/of preventie/zorg organisaties, trainers, praktijk ondersteuners, Gewichtsconsulenten, WMO consulenten, combinatiefunctionarissen/buurtsportcoaches, leerkrachten, coaches, bedrijfsartsen, P & O medewerkers, voorlichters, vrijwilligers in de zorg en iedereen die een adviserende en/of begeleidende functie heeft.

Inhouse training

Train en inspireer uw team om de nieuwe voeding- en beweegrichtlijn, maar ook de richtlijn bewegen- en eten om af te vallen, te beheersen en beweeg- en voedingsanalyses uit te kunnen voeren met klanten. In de opleiding worden praktische tools aangereikt om meteen te gebruiken.

De investering voor de open opleiding bedraagt 325 euro per deelnemer, de training van 2 dagen op locatie kost 1.195,- euro per trainingsdag excl. € 0.49 per km reiskosten vergoeding en btw. Nieuwe Gezondheid Steunpunten ontvangen 25% korting op deze open opleiding en training op locatie kosten.

Voor data van de open opleidingen, kijk op onder Leefstijlcoach, voor de training op locatie/inhouse, mail naar j.vanheel@efaa.nl (John van Heel).

Voor inhoudelijke vragen en ondersteuning tijdens de cursus of vragen voor de docent kun je contact opnemen met een van onze studiecoaches via studiecoach@efaa.nl.

Je bent hier:

Waarom EFAA opleidingen?

 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Al meer dan 35.000 mensen opgeleid
 • Erkend door NL Actief
 • Europese (EQF/eReps) erkenning Europe Active
 • Officieel opleidingspartner NASM
 • Combinatie opleidingen online en praktijk leren
 • Locaties door heel Nederland
 • Voordelige combinatie- en totaalpakketten
 • Gespreid betalen mogelijk

opleidingskosten

1.195,00
exclusief 21% btw

locaties & startdata

Op locatie
--

AANGESLOTEN BIJ