03-11-2011

De BeweegKuur leidt bij mensen met prediabetes of diabetes type 2 niet tot gezondheidswinst. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Maastricht in huisartsenpraktijken, die onlangs is gepubliceerd.

 

De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas en mensen met overgewicht in combinatie met een (andere) risicofactor, bijvoorbeeld diabetes type 2. Een BeweegKuur duurt maximaal 1 jaar en wordt voorgeschreven door de huisarts.

 

Voor dit observationele onderzoek zijn mensen met prediabetes of diabetes type 2 gedurende 1 jaar gevolgd. Van deelnemers volgden 186 de BeweegKuur en 2632 kregen een gewone behandeling. Het blijkt dat de BeweegKuur niet zorgt voor gewichtsverlies, bloeddrukdaling of verlaging van bloedsuiker, cholesterol en triglyceriden. Opvallend is dat zowel de interventie- als de controlegroep iets minder is gaan bewegen.

Eerdere omvangrijke gerandomiseerde studies naar leefstijlprogramma’s lieten wel gunstige effecten zien. De onderzoekers denken dat dit komt door de strengere selectie van patiënten en een meer gecontroleerde setting van deze gerandomiseerde studies.

In juli is overigens door het kabinet besloten de Beweegkuur niet op te nemen in het basispakket.  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO