14-01-2024

Hardloopbegeleiding voor iedereen

De beweegvorm “hardlopen” groeit nog steeds in populariteit. Logisch, want hardlopen is een laagdrempelige vorm van bewegen. Iedereen kan het, het kan altijd en overal. Grote loopevenementen, zoals bijvoorbeeld de Dam-tot-Damloop of Zevenheuvelenloop zijn tegenwoordig binnen enkele dagen of zelfs uren uitverkocht. Daarnaast zijn er honderdduizenden Nederlanders die wekelijks hardlopen om zich fit te voelen of het hoofd te legen. Voor hen is het lopen een onderdeel van hun leefstijl.

Ondanks dat hardlopen een individuele sport is vinden veel lopers het prettig om regelmatig in groepsverband te trainen. Van de begeleider krijgen zij dan looptips en ontdekken zij dat er veel meer bestaat dan alleen maar “een rondje rennen.” Daarnaast speelt vaak het sociale aspect mee. Wat is er nu leuker dan in een ontspannen ambiance andere mensen te leren kennen?

Niet voor niets onstaan er steeds meer loopgroepen of loopbedrijfjes die voorzien in het samen kunnen hardlopen. Met deze groei ontstaat tevens de behoefte aan trainers die in staat zijn de grote variatie aan lopers verantwoord te kunnen begeleiden. Hierbij hoort er veel oog te zijn voor differentiatie. Van de trainer wordt namelijk verwacht dat hij/zij  iets te bieden heeft aan de loper die nog geen tien minuten achter elkaar kan hardlopen tot en met de meer geroutineerde sporters. Immers de verschillen binen een loopgroep kunnen enorm groot zijn, zowel qua talent als ambitie. Daar waar de één puur voor de gezelligheid loopt wil de ander misschien wel een halve marathon binen een bepaalde tijd lopen in de toekomst.

Dan zijn er ook nog de factoren belastbaarheid en belasting (motor versus carrosserie) waarbij iedere door de trainer gegeven oefening voor elke loper uitvoerbaar hoort te zijn, zonder enig risico op blessures, bovendien met aandacht voor techniek. Bovenal moet ieder niveau loper zich welkom voelen en met een gretig gevoel zich aanmelden voor de volgende training, zonder dat iemand onverbelasting of onderbelasting ervaart.

Kortom, van een hardloopbegeleider wordt best wel iets gevraagd!

In de praktijk vinden veel (aanstaande) trainers het vaak moeilijk om iedere training gevarieerde oefenstof aan te bieden die aansluit bij alle lopers. Vragen als “hoe kan ik iedere week weer andere oefenstof aanbieden?” of “is de training niet te zwaar of te licht?” of “kan iedereen wel meedoen aan deze training?”etc. dienen zich aan.

De juiste bijscholing of het volgen van een cursus kan hierbij enorm helpen. De EFAA biedt hiervoor de basiscursus Running Instructor aan. Op twee zaterdagen maak je kennis met heel veel praktische oefenstof en achtergrondinformatie, waar je direct mee aan de slag kan tijdens het geven van training.

Zie voor meer informatie:

https://www.efaa.nl/groepstrainingopleidingen/basiscursus_running_instructor

Aart Stigter

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO