28-07-2008

AMSTERDAM - Mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer hebben baat bij fysieke inspanning. Bij patiënten met een goede conditie bleken de hersenen minder snel te krimpen dan bij Alzheimerpatiënten die niet sporten.

Dat zei Dr Sam Gandy, voorzitter van de ziekte van vereniging Alzheimer Medische en Wetenschappelijke Adviesraad, zondag in een verklaring .

Onderzoekers aan de Universiteit van Kansas Medical Center onderzochten de relatie tussen fitness en hersenvolume bij 56 gezonde volwassenen en zestig volwassenen met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium. Alle deelnemers waren rond de 60 jaar oud.

Proeven

Op de loopband zijn proeven gedaan met zuurstoftoevoer en de reactie van de hippocampus , het aan de binnenzijde gelegen hersendeel dat verband houdt met het geheugen. De hippocampus is een van de eerste gebieden van de hersenen dat schade lijdt bij de ziekte van Alzheimer.

Mensen met een goede conditie bleken in de beginfase van Alzheimer over een groter hersenvolume te beschikken dan de minder fitte deelnemers aan het onderzoek. Eerder dit jaar deden Amerikaanse neurologen een soortgelijke conclusie in hun vakblad Neurology.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO