26-08-2023

Hoe revolutioneert AI de fitnessindustrie?

"Gezondheid is rijkdom!" We kennen dit gezegde al honderden jaren. Maar slechts 20-30% van de wereldbevolking heeft daadwerkelijk gezonde gewoonten en, behalve de dagelijkse noodzakelijke beweging, heeft de resterende 70% onvoldoende fysieke inspanning met alle gevolgen va dien. Onze levens worden drukker, en we hebben nauwelijks tijd om regelmatig te bewegen en trainen en het wordt steeds moeilijker om een gezond dieet te behouden! Vragen die veel mensen hebben zijn o.a.: Welk dieet werkt het beste? Hoe kan ik optimaal effectief trainen? Welk plan moet ik kiezen voor optimaal resultaat en gezondheid? Gelukkig zijn professionals adequaat opgeleid en hebben we nu AI ter beschikking. Dit kan allemaal een beetje eng lijken, maar geen zorgen; kunstmatige intelligentie is er om te inspireren, assisteren, ondersteunen en helpen!

AI revolutioneert fitness o.a. door de professional te ondersteunen, sneller complete antwoorden te kunnen formuleren, doelgroep gerichte trainings- en leefstijlplannen te helpen opstellen en te ondersteunen om fitness persoonlijker te maken. In dat kader zal de AI gestuurde Personal Trainer niet lang uitblijven.

AI-gestuurde Personal Trainer

Personal trainers zijn misschien niet voor iedereen betaalbaar, maar een AI Personal Trainer die onder supervisie staat van een professional, is dichter bij dan je denkt en kan eigenlijk nu al aangeboden worden in een eerste versie. AI trainers werken uiteindelijk eigenlijk als menselijke trainers; ze doen een intake, stellen in samenwerking de doelen op, halen andere benodigde parameters op en stellen op basis van die gegevens een training, en indien wenselijk bijpassend voeding en motivatieplan op. Hierin houd het rekening met de lichamelijke toestand van de deelnemer, de beschikbare tijd en andere voorkeuren en adviseert bovendien over de juiste manier om te trainen wat betreft sets, reps, weerstand, variatie, optimale effectiviteit, veiligheid en zelfs houding tijdens het trainen.

Houdingsanalyse en advies met computervisie AI

Het ‘lezen’ van de lichamelijke houdingen is geavanceerde technologie gebaseerd op computervisie. Het is als gezichtsherkenning, maar dan voor het hele lichaam. Houdingsanalyse AI systemen detecteren en evalueren de houding tijdens de oefening met behulp van o.a. drie analytische methoden:

  1. Skeletmodellering: Dit gebruikt belangrijke punten om het skeletsysteem van het menselijk lichaam weer te geven.
  2. Contourmodellering: Dit maakt gebruik van de ruwe omgang van het lichaam en ledematen.
  3. Volume modellering: Deze analytische benadering maakt gebruik van 3D lichaamsscans om het lichaam vast te leggen met behulp van geometrische vormen.

Voorbeelden van fitness-applicaties die gebruik maken van AI-gedreven innovatie zijn Zenia en Freeletics.

  • Zenia wordt gebruikt bij yoga. Zenia werkt door de camera zo te plaatsen dat er een volledig zicht is op het yogapraktijkgebied. Op basiis van de gemaakte beelden worden adviezen over de houding gepresenteerd.
  • Freeletics produceert een aangepaste training uit meer dan 3,5 miljoen mogelijkheden voor elke gebruiker.

Fitness training met AI kan betere resultaten opleveren dan met de menselijke trainer, omdat de software gewoonweg veel meer oefeningen kent en toegang heeft tot meer gegevens.

Slimme fitnesskleding

Een andere Fitness AI trend die flink in ontwikkeling is is AI slimme sportkleding. Kleding met sensoren die zijn verbonden met systemen die helpen om biomechanica te corrigeren (bijvoorbeeld voor een perfecte uitvoering van een squat) en zo de prestatie-indicatoren van een sporten te verbeteren. Voorbeelden van deze categorie zijn Asensei en Wearable X. Asensei heeft een reeks slimme kleding ontwikkeld met zwarte compressieshirts en -broeken die elk vijf traagheidssensoren bevatten. Deze sensoren genereren gegevens die belangrijk zijn voor het verbeteren van houding, techniek, vorm, en timing in sporten. Wearable X produceert Nadi X yogabroeken met twee soorten sensoren. Wearable X is volgens eigen zeggen, de toekomst van design, technologie en mode, ge combineert om een betere levenskwaliteit te bewerkstelliggen.

Slechts enkele voorbeelden

Uiteraard is dit slecht een kleine greep uit de mogelijkheden die AI biedt om de service vanuit de fitnessindustrie te optimaliseren. Er zullen er nog velen volgen en die ontwikkelingen zullen in een zeer hoog tempo verlopen. Voor deze genoemde producten moeten trainers of sportcentra abonnementen afsluiten en vaak de deelnemer ook, dus zal het zo’n enorme vaart niet nemen, maar dat neemt niet weg dat je niet n al profijt kan hebben van de AI revolutie.

Meteen met AI aan de slag!

In de introductie vermelde ik al de ondersteuning voor de professional die AI nu al biedt, zonder enige investering, zoals sneller complete antwoorden kunnen formuleren, doelgroep gerichte trainings- en leefstijlplannen helpen opstellen en ondersteunen om fitness persoonlijker te maken. Wil je hier alles over weten en er een kenner in worden, dan ga je geen spijt krijgen van je deelname aan de cursus: ‘AI en ChatGPT voor fitnesstrainers’ of ‘AI en ChatGPT voor fitness ondernemers’.

Wil je er eerst meer over horen, dat kan met de gratis kennismaking webinar:

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/gratis-kennismaking-webinar-ai-en-chatgpt-in-fitness

John van Heel

EFAA en Leefstijlclub

Meer informatie:

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/basis-opleiding-ai-en-chat-gpt-voor-fitnesstrainers

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/basis-opleiding-ai-en-chat-gpt-voor-fitness-ondernemers

https://zenia.app/

https://www.freeletics.com/en/training/coach/get/pmm22/0/

https://www.asensei.ai/

https://www.wearablex.com/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO