28-07-2008

Op 22 mei was het zover. De landelijke introductie van het BigFit programma met een Fysio Physics congres voor Personal/MedicalFitness trainers, Voedingsconsulenten, diëtisten en Lifestyle coaches. Er waren diverse interessante lezingen in het ochtendprogramma, er werd een debat georganiseerd door STAFF magazine en het middagprogramma bestond uit een aantal interactieve workshops.

Paul Rosenmöller opende de dag met een betoog over overgewicht in Nederland. Hij deed uit de doeken hoe zijn opvattingen ten opzichte van overgewicht en obesitas zijn genuanceerd sinds hij het voorzitterschap van het Convenant Overgewicht zo'n 3 jaar geleden op zich nam. Hij gaf een korte uitleg over de acties die het Convenant Overgewicht op poten heeft gezet en deelde zijn visie over het brede scala aan maatregelen dat in de maatschappij nodig is om overgewicht de baas te kunnen zijn. Sylvia Simon van de Nederlandse Obesitas Kliniek opende de lezingen met een interessant verhaal over alle determinanten die een hand hebben in het ontstaan van overgewicht en obesitas. Ze deed uit de doeken wat de multidisciplinaire behandeling inhoudt die de NOK sinds 1993 biedt. En wat voor effecten deze anderhalf jaar durende begeleiding heeft in termen van gewichtsverlies, gezondheidswinst, kwaliteit van leven en arbeidsproductiviteit. Er volgde diverse lezingen door wetenschappers over een optimaal beweegprogramma en over de vraag waarom leefstijlverandering zo moeilijk is. Wat verder in het oog sprong waren de lezingen van gedragskundige Tanja de Wit en voedingswetenschapper Yneke Vocking. Yneke Vocking vertelde over haar ervaring opgedaan tijdens het Afvallers XXL programma en dat voor een goed lange termijn resultaat het ontzettend belangrijk is dat het sporten in de leefstijl blijft.

Tanja de Wit onderstreepte maar weer eens het belang van het zoeken naar de oorzaak. Welk type eter heb je voor je en hoe moet de aanpak aangepast worden op deze oorzaken waren kernpunten van haar presentatie. Deze lezing gaf zeker inzicht bij de toekomstige begeleiders over hoe moeilijk het is je patronen aan te passen, hoe diepgeworteld de oorzaken kunnen zijn en wat tegenkrachten zijn die een succesvol behandelresultaat kunnen verhinderen. Haar advies: Stoppen met lijnen en diëten, accepteren dat het een lange weg te gaan is, die niet alleen over eten gaat, maar zeker ook over emoties.

meer lezen; zie http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=5738

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO