16-03-2010

Maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders doen aan fitness. Jaarlijks zijn er 370.000 blessures door fitness. Qua aantal blessures komt fitness hiermee op de derde plaats na veldvoetbal en hardlopen.

De kans op blessures bij fitness is klein en het aantal fitnessblessures dat door een Spoedeisende hulp (SEH) afdeling moet worden behandeld is laag. Toch is naast het hoge totaal aantal blessures ook het relatief hoge aantal geleidelijk ontstane blessures zorgwekkend omdat sporters daar meestal lang last van ondervinden.

De European Fitness Aerobic Association (EFAA) en het Nationaal Gezondheidsplan (NGP) hebben daarom besloten de website www.voorkomblessures.nl van Consument en Veiligheid goed onder de aandacht te brengen bij de sporters op al hun aangesloten sportscholen.

Op voorkomblessures.nl kunnen sporters hun fitnesskennis testen. Aan de hand van hun antwoorden krijgen zij een persoonlijk advies op maat om blessures te voorkomen. Daarnaast kunnen zij algemene informatie vinden hoe ze blessurevrij kunnen fitnessen.

Beknopte samenvatting ongevalcijfers:

Aantallen blessures fitness

Totaal aantal blessures

370.000

Medisch behandelde blessures

150.000

SEH-behandelingen

1.300

Ziekenhuisopname na SEH-behandeling

40

De aard van de blessuresNaast een groot aandeel knieblessures is het aandeel schouderblessures en rugblessures opvallend groot. Hoewel het aandeel blessures dat geleidelijk ontstaat (44%) groot is in vergelijking met andere sporten, ontstaat het merendeel (56%) van de blessures plotseling. Veel blessures (34%) zijn een herhaling van een oude blessure.

Hoe ontstaan de blessures?

Bij een kwart van de SEH-behandelingen is een fitnessbeoefenaar geraakt door een voorwerp, is knel komen te zitten of heeft zich gestoten. Daarbij gaat het vooral om letsel opgelopen tijdens het gebruik van halters en toestellen. Uit een webenquête uitgevoerd in het kader van het Blessure Informatie Systeem (BIS) van TNO, noemen fitnessers zelf dat een foutieve uitvoering, vermoeidheid, gebrek aan preventieve maatregelen zoals een warming-up en wellicht te vroeg weer starten met fitness na een eerdere blessure een rol spelen bij het ontstaan van de blessures. Veel blessures kunnen daarom voorkomen worden door een betere begeleiding en instructie.

- Meer informatie over blessures bij fitness: www.veiligheid.nl (ongevalcijfers, sport).

- Meer informatie over het voorkomen van blessures bij fitness: www.voorkomblessures.nl (fitness)

- Bron voor genoemde cijfers: Ongevallen en Bewegen in Nederland 2006-200 8 , Consument en Veiligheid; Letsel Informatie Systeem 2004-200 8, Consument en Veiligheid (SEH-behandelingen, ziekenhuisopnamen na SEH-behandeling, overledenen na SEH-behandeling). Alle gegevens betreffen jaarlijkse gemiddelden

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO