03-09-2018

Afgelopen week berichtte de Limburger dat het kabinet de verbruikersbelasting op suikerarme dranken en bronwater af gaat schaffen, waardoor deze per liter fles 9 cent goedkoper worden. Dit initiatief wordt genomen vanuit het Nationaal Preventieakkoord om de strijd tegen het toenemende overgewicht aan te gaan. Staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid meldde op 30 augustus dat stunten met bier, wijn en andere alcoholische dranken aan banden wordt gelegd en de belasting op drank omhoog gaat. Eindelijk niet alleen duurdere sigaretten, maar ook ongezond eten en drinken worden duurder. Dat moet de Nederlander er toe aanzetten deze ongezonde producten minder te kopen.

Het verlagen van de belasting op gezondere producten is een nieuwe stap van onze overheid. Tot nu toe werd met name ingestoken op het duurder maken van ongezonde producten. Als wij Nederlanders het in onze portemonnee voelen, dan willen we wel, zo wordt gedacht. Laat het verlagen van de belasting op gezondere dranken dan een eerste stap zijn in het verlagen van de belasting op al het gezonde voedsel. Al jaren wordt gepraat en gelobbyd om de belasting op groenten en fruit te verlagen. Het is toch te gek dat gezond voedsel duurder is dan ongezond voedsel. De omgeving heeft gewoonweg een enorme invloed op ons gedrag.

Het RIVM heeft onlangs berekend dat de voorspelling is dat we in 2040 op 62% overgewicht zitten, dat is al over 22 jaar. Ook is doorberekend wat dat voor de zorgkosten betekend, bijna een verdubbeling van 100 miljard naar 190 miljard euro per jaar, van 5200 gemiddeld per Nederlander per jaar naar meer dan 9000 euro gemiddeld per jaar. Investeren in preventie is dus niet alleen goed voor de Nederlander, maar hoogst noodzakelijk voor de staatskas.

De levensmiddelen industrie, horeca, onderwijs, sport- en zorgsector, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid leggen een hoge ambitie vast in het Nationaal preventieakkoord om in 2040 het percentage mensen met (zwaar) overgewicht terug te brengen naar het niveau van 1995, dat is rond de 40%. Een daling van 10% dus, terwijl het RIVM voorspeld dat we in 2040 op 62% zitten. Een behoorlijke trendbreuk dus, waar ook alle genoemde partijen hun schouders onder zullen moeten zetten, zo ook de sport- en fitness sector.

Een eerste stap is expertise update voor alle trainers. Expertise update op gebied van Overgewicht en Obesitas begeleiding en motivational interviewing,, wat nu ook in de Gecombineerde Leefstijl Interventie is opgenomen vanwege het onderzochte en bewezen effect. Hiermee kunnen wij, als fitness professionals onze service en begeleiding ook weer kwalitatief verbeteren. Daarom geeft EFAA deze twee e-learnings cadeau aan alle deelnemers van de Fitness met passie workshops, die vanaf september door het hele land plaatsvinden.

Het is nu wachten op de volgende stap van het ministerie, de verlaging van de omzetbelasting op groenten en fruit, zodat het kopen van groenten en fruit aantrekkelijker wordt.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO