07-09-2020

Wie wil er nou niet een gezonder lijf, minder ziek zijn, minder klachten, een sterker immuun systeem en lekker fit zijn. Toch krijgt een behoorlijk deel van de wereldbevolking het niet voor elkaar om te voldoen aan de voorwaarden om het lijf fit en sterk te houden. Velen bewegen te weinig, spiermassa neemt af, organen worden door voeding verziekt, het aantal leefstijl gerelateerde ziekten lijkt alleen maar toe te nemen, het RIVM voorspelt nog een flinke stijging voor 2040. Ook mentaal lijkt het al lang de verkeerde kant op te gaan. Dementie dreigt een ware epidemie te worden, maar ook bij jongeren zien we steeds vaker en meer depressie en zelfs burnout. We moeten constateren dat de afgelopen generaties op de een of andere manier onvoldoende kennis en stimulering mee hebben gekregen om voldoende gezonde keuzes te kunnen en blijven maken. De grote vraag is natuurlijk, hoe maken we de omslag, hoe keren we de trend?

Feit is, dat als we een bepaalde leefstijl aangeleerd hebben, we deze geconditioneerd hebben in ons onderbewuste. Volgens experts wordt ons gedrag voor 95 tot 97% aangestuurd door ons onderbewuste. Als dat dan een leefstijl is die ziekmakend is, dan is de kans groot dat we daar een leven lang last van gaan houden. We hebben als het ware slechte software geïnstalleerd en onze hersenstructuur zorgt er dan voor dat we argumenten en excuses leren gebruiken om die leefstijl vast te houden. De omgeving helpt daar dan uitstekend bij, die blijft ons namelijk triggeren om de ongezonde keuzes te maken en ons geconditioneerde onderbewuste pakt dat op als het Pavlovs effect. In het ergste geval lopen we risico om een leven, volgens het model van Maslow, onbewust onbekwaam te blijven. Onbewust omdat we de essentiële kennis niet bezitten, onbekwaam omdat we een leefstijl leiden die ziekmakend is. Waar we dan ook nog goed in zijn is ons af blijven vragen, ‘waarom’ ons dat overkomt. Terwijl de oplossing veel meer in het ‘hoe’ ligt.

‘Waarom kan ik het niet volhouden?’, ‘waarom lukt mij dat nooit?’, ‘waarom heb ik dat altijd?’, als je jezelf de ‘waarom?’ vraag blijft stellen, dan blijft je onderbewuste je ook de antwoorden hierop geven. Einstein schreef al “We kunnen problemen niet oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.” De antwoorden op de ‘waarom’ vraag, versterken alleen maar de manier waarop de problemen ontstaan zijn. Veel sterker is de ‘hoe?’ vraag. ‘hoe ga ik dit volhouden?’, ‘hoe gaat me dat lukken?’, ‘hoe ga ik het voor elkaar krijgen dat mij dat niet meer overkomt?’. Door onszelf de ‘hoe?’ vraag te stellen, zetten we ons onderbewuste aan het werk om oplossingen te bedenken die in de richting liggen van wat we willen bereiken of veranderen. De ‘hoe?’ vraag zorgt ervoor dat we na gaan denken over oplossingen en alleen al dat nadenken zorgt voor intrinsieke motivatie om initiatieven te ontplooien. Het nadenken over ‘hoe?’ voegt ook andere informatie toe aan ons onderbewuste, waardoor er nieuwe gewoonten kunnen ontstaan. Kortom, de ‘hoe?’ vraag verandert alles!

Leer meer over mentale kracht en mentaal coaching in de 2 daagse mentaal coachen training. https://www.efaa.nl/web/leefstijl_coach/module_2_mentaal_coaching_opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO