02-10-2021

Het Human Capital Model (HCM) geeft dé zes waarden van sport en bewegen weer, met daarbij de ruim 80 effecten van sport en bewegen. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan een interactieve weergave van het model, zodat professionals werkzaam op dit gebied op een gemakkelijkere manier meer verdieping kunnen zoeken in de bijbehorende effecten dan voorheen.

Het model maakt het mogelijk op een snelle manier meer te lezen over een specifiek effect van sport en bewegen, laat zien welke expert jou hier meer over kan vertellen, geeft informatie over erkende interventies en geeft weer welk instrument jou hier verder mee kan helpen. Vanaf vandaag is het mogelijk om het Human Capital Model in de praktijk te gebruiken. Welke waarden zijn interessant voor jouw vakgebied?

De waarden van sport en bewegen De zes waarden van het model zijn: financiële waarde, fysieke waarde, emotionele waarde, persoonlijke waarde, sociale waarde en intellectuele waarde. Aan elke waarde zijn verschillende effecten gekoppeld, in totaal maar liefst 80 effecten. De bewijslast van deze effecten zijn opnieuw onderzocht door het Mulier Instituut en besproken met de Radboud Universiteit. Op basis hiervan is het type bewijslast van sommige effecten aangepast vergeleken met het oorspronkelijke model van onderzoeker Bailey uit 2013 en zijn enkele nieuwe effecten toegevoegd.

Het Human Capital Model in de praktijk Het Human Capital Model wordt voornamelijk gebruikt door professionals op zowel strategisch, tactisch als uitvoerend niveau. Denk bijvoorbeeld aan wethouders, beleidsmedewerkers en buurtsportcoaches. Het geeft de professional een compleet overzicht van alle effecten van sporten en bewegen. Met zowel de voordelen als nadelen. Gebruik dit om belanghebbende te overtuigen van de meerwaarde van sporten en bewegen, aan te sluiten bij verschillende beleidsterreinen, het beleid te onderbouwen en te verantwoorden waarom sport en bewegen belangrijk is. Daardoor zien we ook van welke effecten er nog minder bewijslast is, wat richting geeft waar nog meer onderzoek naar gedaan kan worden.

Aan de slag! Wil jij meer lezen en leren over de waarden en effecten van sport en bewegen? Ga naar deze pagina om gebruik te maken van het interactieve Human Capital Model. Hier vind je ook meer informatie over het gebruik en de wetenschappelijke achtergrond van het model.

Human Capital Model - Kenniscentrum Sport en Bewegen

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO