10-09-2018

Over deze vraag bogen zich de deelnemers van de Fitness met Passie workshop, georganiseerd door EFAA, op 8 september in Venlo, bij Fit Focus. 15 fitness professionals, sportschool houders, leefstijl coaches, personal trainers en aankomend trainers gingen in conclaaf met als doel een top 5 op te stellen om deze klus te klaren. Dit was de uitkomst.

  1. Expertise

Zijn we als fitness expert op de hoogte van de nieuwe richtlijnen over eten en bewegen om af te vallen. Meer dan 50% van onze klanten willen afvallen, maar slechts 17% van de fitness professionals kent de Overgewicht en Obesitas begeleidingsrichtlijn. Motivational interviewing heeft zich al lang bewezen als motivatie techniek, echter bijna geen enkele fitness professional past deze toe. Vanuit veel onderzoeken die geleid hebben tot de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) blijkt dat gedragsverandering begeleiding cruciaal is, toch wordt dat nog praktisch niet toegepast.  Willen wij enige invloed hebben, moeten we eerst zelf expert worden op het gebied van overgewicht preventie.

  1. Profileren als preventie- en leefstijl centrum

Ziet de consument ons als fitnessclub of als preventie- en leefstijl centrum? Hoe zou je een preventie- en leefstijl centrum omschrijven en welke onderdelen zouden nog ontwikkeld moeten worden om dat ook echt uit te stralen?

  1. Duurzame oplossingen

We zullen zelf moeten stoppen met het aanbieden van de quick fix. ‘10 kilo binnen 10 weken’ en dat soort kreten en programma’s, daardoor worden we niet echt serieus genomen door o.a. de zorgsector en zal doorverwijzing niet gebeuren. We kunnen leren van de GLI, nu is er eindelijk een op wetenschap gebaseerde aanpak voor overgewicht begeleiding. Een analyse van onze eigen aanpak en programma’s is zeker op zijn plaats.

  1. Samenwerken

Er zal samengewerkt moeten worden in een multidisciplinair team, met fysio, leefstijlcoach, voedingsdeskundige, huisarts, POHer (praktijk ondersteuner huisarts), ziekenhuis, enz. om samen een ketenaanpak overgewicht obesitas op te stellen en dus onderdeel van de oplossing te zijn.

  1. Eenduidigheid en betrouwbaarheid

Binnen andere beroepstakken wordt er geprotocolleerd gewerkt, waardoor er structuur en eenduidigheid is, wat de betrouwbaarheid en kwaliteit ten gunste komt. Als sportcentra allemaal hun eigen ontwikkelde afslank programma blijven draaien, dan stokt daar de innovatie, kwaliteitsontwikkeling, eenduidigheid en uiteindelijk ook de betrouwbaarheid. In voorbeelden als het X-Fittt programma zie je dat de kwaliteit, door de brede toepasbaarheid, blijft ontwikkelen.

De deelnemers zaten allemaal op een lijn wat betreft de eerst te nemen stap, een expertise update. EFAA helpt de deelnemers en nieuwe instromers in de Fitness A en NASM PT opleiding een handje door ze de overgewicht en obesitas beweegdeskundige e-learning en de Motivational interviewing video e-learning cadeau te doen.

Wil je ook een Fitness met passie workshop bijwonen  en  tevens daardoor die twee e-learning programma’s cadeau krijgen, kijk op Fitness met passie workshop

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO